Kaliforniya Üniversitesi’nden iki ekonomist “çok fazla miktarda şeker tüketen çocuklar daha az maaş mı kazanıyor?” sorusuna yanıt buldu.
Yapılan araştırmada 1953 yılına kadar İngiltere’de uygulanan “karneyle şeker dağıtma” politikası kullanıldı.
1953 yılını “kırılma noktası” olarak alan araştırmacılar şeker tüketiminin uzun vadeli sonuçlarını buldu.
Araştırmada, birkaç yıl arayla doğan insanların verileri kullanıldı. Böylece, 1953 yılından önce ve sonra tüketilen şeker miktarındaki önemli farkın uzun vadeli sonuçlarına varıldı.
Karne uygulamasından sonraki gruptaki yetişkinlerin kronik hastalıklar, diyabet, kireçlenme gibi hastalıklara yakalandığı ortaya çıktı.
Sağlık sorunlarına ilave olarak, çocuklukta tüketilen yüksek miktarda şekerin çocukların eğitim hayatında başarısız olmasına neden olduğu belirlendi. Karne uygulamasından sonraki çocukların, öncekilere göre yüzde 18,5 daha az üniversiteye gittiği belirlendi. Dahası, bu fark nitelikli iş bulma konusunda yüzde 16,6.
Bu sonuçlar, daha fazla şeker tüketen çocukların yetişkinlik dönemlerinde daha az maaş alabileceklerini ve daha az servete sahip olabileceklerini göstermekte.
Araştırmacılar, politikacıların bu konuda harekete geçip gıda endüstrisinde daha sıkı önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *