İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Çocukken fazla şeker tüketenler düşük maaş alıyor

Çocukken fazla şeker tüketenler düşük maaş alıyor

Çocukluk döneminde tüketilen şeker miktarı kazanılan maaşı etkiliyor. Nasıl mı? Detaylar haberimizin içeriğinde...

Kaliforniya Üniversitesi’nden iki ekonomist “çok fazla miktarda şeker tüketen çocuklar daha az maaş mı kazanıyor?” sorusuna yanıt buldu.

Yapılan araştırmada 1953 yılına kadar İngiltere’de uygulanan “karneyle şeker dağıtma” politikası kullanıldı. 

1953 yılını “kırılma noktası” olarak alan araştırmacılar şeker tüketiminin uzun vadeli sonuçlarını buldu.

Araştırmada, birkaç yıl arayla doğan insanların verileri kullanıldı. Böylece, 1953 yılından önce ve sonra tüketilen şeker miktarındaki önemli farkın uzun vadeli sonuçlarına varıldı.

Karne uygulamasından sonraki gruptaki yetişkinlerin kronik hastalıklar, diyabet, kireçlenme gibi hastalıklara yakalandığı ortaya çıktı.

Sağlık sorunlarına ilave olarak, çocuklukta tüketilen yüksek miktarda şekerin çocukların eğitim hayatında başarısız olmasına neden olduğu belirlendi. Karne uygulamasından sonraki çocukların, öncekilere göre yüzde 18,5 daha az üniversiteye gittiği belirlendi. Dahası, bu fark nitelikli iş bulma konusunda yüzde 16,6.

Bu sonuçlar, daha fazla şeker tüketen çocukların yetişkinlik dönemlerinde daha az maaş alabileceklerini ve daha az servete sahip olabileceklerini göstermekte. 

Araştırmacılar, politikacıların bu konuda harekete geçip gıda endüstrisinde daha sıkı önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *