1. Bebek Üzerinden Atlama Festivali
Tarihi 1600’lere kadar uzanan bu enteresan festival, İspanya’nın Castrillo de Murcia kasabasında her yıl haziran ortalarında kutlanır. Katolik inancına mensup olan kasabalılar, bebekler üzerinden atlayarak hem bebeklerden hem de kasabadan kötü şans ve ruhları uzaklaştırdıklarına inanırlar. Festivalde, şeytan imgesini anımsatan geleneksel kıyafetler de giyilir ve son bir yıl içerisinde doğmuş olan bebeklerin üzerinden atlanır. Bunun sebebi, ritüelin kökeninin vaftiz seremonilerine dayanmasıdır. Dünyaca ünlü festivaller arasında yerini alan bu ilginç festivalde şimdiye kadar herhangi bir kaza kayda geçmemiştir.
2. Su Altı Müzik Festivali
Her sene temmuz ayında kutlanan Su Altı Müzik Festivali, ABD’nin Florida eyaletinde düzenlenir. 40 seneye yakın geçmişi olan bu festivalde, çevresel sürdürülebilirlik çalışmalarının yanı sıra çevreye duyarlı su altı dalışlarına ve mercanların korunmasına yönelik farkındalık oluşturulur. Dalışlar ise 20 feet (yaklaşık 6 metre) derinlikte gerçekleşir. Yerel bir radyonun sponsor olduğu bu aktivitede, su altı hoparlörü aracılığıyla deniz temasına uygun müzikler çalınır. Ses; havaya kıyasla, titreşimlerini su altında daha hızlı yayar. Bu sayede dalgıçlar, su altında enstrümanlarıyla müzik yaparken ses titreşimlerini bütün hücrelerinde hissedebilir.
3. Eş Taşıma Yarışması
Her yıl temmuzda Finlandiya’da düzenlenen bu festival, 1992’den beri kutlanır. Artık uluslararası da düzenlenen etkinliğin kökeninin nereye dayandığı ise bilinmiyor. Festivalde, erkekler eşlerini taşıyarak çeşitli engeller barındıran parkuru en kısa sürede tamamlamaya çalışır. Bu heyecanlı güç yarışmasında, yarışmacılar en çok 1 metre derinliğindeki su engelinde oyalanır. 253.5 metrelik uzunluğa sahip olan parkurda yalnızca 49 kilogramdan fazla eşler taşınabilir. Festivalde; en güçlü taşıyıcıya, en iyi kostüme ve en eğlenceli çiftlere ödüller dağıtılır. Kullanılmasına müsaade edilen ekipmanlar, taşıyıcının taktığı kayış ve kasktır.
4. Peynir Yuvarlama Yarışması
Dünyada dikkat çeken en tuhaf festivaller arasında coşkuyla kutlanan Peynir Yuvarlama Yarışması yer alır. Yarışma, İngiltere’nin Brockworth kasabasında her sene mayıs ayında gerçekleşir. Festivalden önce peynirlerin yuvarlanacağı alanlardaki engeller kaldırılır ve zemin iyice düzleştirilir. Yine de katılımcılar yaklaşık 4 kilogramlık peynirleri yakalamaya çalışırken birbirlerine zarar verebilmektedir. 27 metrelik yükseklikte bulunan tepeden birkaç kilogramlık peynirler atılması kıyasıya bir mücadeleye sebep olur. Katılımcıların kazandıkları ödül ise yakaladıkları peynirler. İngiltere’de uzun yıllardır düzenlenen bu festivalin kökeni ise bilinmemektedir.
5. Ölüler Günü Festivali
Dünyada coşkuyla kutlanan festivaller arasında en tuhaf olanlardan biri de Ölüler Günü’dür. Her yıl 31 Ekim ve 2 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festival, ölüleri neşeyle anmak üzere Meksika’da kutlanır. Köklü bir geçmişe sahip olan Ölüler Günü kutlaması; Aztek, Toltek ve Nahu toplumlarının geleneklerine dayanır. Orta Amerika yerli kültürü sayesinde günümüze kadar gelmiş olan bu festivalde, çoğunlukla iskelet şeklinde olan kıyafetler tercih edilir. Festivalde yaşam ve ölüm kutlanırken ölüler ve hayatta olanların da sembolik olarak bir araya geldiğine inanılır. Bu yüzden törende yemekler, hayattalarmış gibi ölülerle paylaşılır. Mezarlar kadife çiçekleri ve şekerden kafataslarıyla süslenir.
6. Ateş Topu Festivali
San Salvador’un Nejapa kasabasında her sene 31 Ağustos’ta düzenlenen festivalde, 1658 yılında yaşanan El Playon volkan patlaması anılır. Volkanik patlama felaketi sebebiyle, Nejapa kasabası sakinleri kasabayı terk ederek yeni bir yerleşim alanı bulmak zorunda kalır. Bu doğal felaketi sembolize etmek için katılımcılar birbirlerine gaz yağı kullanılarak yapılan ateş topları fırlatır. Festivalde çoğunlukla koyu renkte kostümler tercih edilir. Aynı zamanda dini bir kökeni de olan bu festivalde katılımcılar; avuç içi büyüklüğündeki ateş toplarını, volkanik patlama sırasında Aziz Jerome’un savaştığı şeytana fırlattıklarına inanırlar.
7. Saç Dondurma Yarışması
Takhini kaplıca merkezinde gerçekleştirilen bu ilginç festival, 2011 yılından beri Kanada’nın Yukon kasabasında düzenlenir. 40 derece sıcaklıktaki kaplıcaya giren katılımcılar, sonrasında -20 derecelik havaya çıkar ve saçları donarak farklı şekiller alır. 8-15 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen bu eğlenceli etkinlikte, katılımcılar ilginç saç modellerinin fotoğraflarını çeker ve bunlar içerisinden en enteresan olan birinci seçilir. Etkinlikte her yıl artmakta olan para ödülleri sahiplerini bulur. Ayrıca; en iyi erkek, en iyi kadın, en iyi grup ve en yaratıcı saç modeli kategorilerinde de ödüller verilir. Coşkuyla kutlanan bu yarışma, dünyada en tuhaf festivaller arasında yer alır.
8. UFO Festivali
Amerika’nın New Mexico eyaletinde düzenlenen festivalin kökeni 1947 yılındaki Roswell UFO olayına dayanır. Bu eğlenceli festival her sene haziran ayının sonlarında kutlanır. Komplo teorisyenleri; Roswell kazası olarak da bilinen olayda, Roswell yakınlarında bir çiftliğe uçan daire düştüğünü iddia etmektedir. Festivalde ise UFO olaylarına meraklı olanlar 1947’de yaşanan bu olayı anar. UFO meraklısı olmayıp sadece farklı bir deneyim yaşamak isteyenler de; canlı müzik, yerel lezzetler ve çeşitli etkinliklerden oluşan bu ilginç festivale katılım sağlayabilir. Aynı zamanda, çocuklara özel uzay temalı aktiviteler bulunduran festivale ailecek katılabilinir.
9. Mohaç Buşo Festivali
Her sene şubat ayı ortalarında Macaristan’ın Mohaç şehrinde gerçekleşen Buşo Festivali’nde, kışa veda etme seremonisi gerçekleştirilir. Buşolar korkutucu tahta maskeleri ve hayvan boynuzlarıyla, çoğunlukla hayvan kürkleri kullanılarak yapılan kostümler giyer ve festival boyunca çevredeki insanları korkutmak için uğraşırlar. Gürültülü bir şekilde enstrümanlar kullanarak hareket eden Buşolar, yüzlerini siyaha boyamış ve siyah giyen Jankelerle birlikte ziyaretçileri korkutur. Jankeler de etraftaki insanlara genellikle talaş tozu ve kül fırlatır. Bir efsaneye göre, Buşoların kökeni ormanların ruhunu temsil eder.