İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7552 %0.02
37,3222 %-0.55
103.039,18 %3.478
3.171,51 0,66
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Eski mumyalarda keşfedilen peynir DNA'sı, yüzyıllar öncesine ışık tutuyor

Eski mumyalarda keşfedilen peynir DNA'sı, yüzyıllar öncesine ışık tutuyor

"Cell" dergisinde yayımlanan bir araştırmada, Tarım Havzası'ndaki mumyalarda bulunan "beyaz maddeler"de inek ve keçi DNA'sı ile bazı bakteriler tespit edildi. Bu bulgular, eski insanların beslenme alışkanlıklarına dair önemli veriler sunuyor.

Okunma Süresi: 1 dk

"Cell" dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, Tarım Havzası'ndaki mumyalarda 2003 yılında keşfedilen "beyaz maddeler" üzerinde yapılan incelemeleri ortaya koydu. Yapılan DNA testleri, bu maddelerde inek ve keçi DNA'sı tespit edildiğinin yanı sıra, yaygın olarak kefir peynirinde bulunan "Lactobacillus kefiranofaciens" ve "Pichia kudriavzevii" türü bazı bakteri örneklerine de rastlandığını doğruladı.

Araştırmacılardan Fu Çiaomey, bu bulguları "bugüne kadar keşfedilen, bilinen en eski peynir örneği" olarak nitelendirirken, eski insanların yeme alışkanlıkları ve kültürüne ışık tutabileceğini vurguladı. Fu, "Peynir gibi gıda maddelerinin binlerce yıl boyunca korunması, son derece zordur. Bu da bunu nadir ve değerli bir fırsat haline getirmektedir." diyerek keşfin önemini vurguladı.

Ayrıca, araştırmacılar "Lactobacillus kefiranofaciens" bakterisinin nasıl geliştiğini de inceledi. Yaklaşık 3 bin 500 yıllık süreç içerisinde, bu bakterinin insanlara daha iyi uyum sağladığını ortaya koydu. Fu, günümüzde üretilen kefirdeki probiyotik bakterilerin bağırsaklarda bağışıklık reaksiyonlarına neden olma olasılığının daha düşük olduğuna dikkat çekti ve "Bu, bakterinin son 3 bin 500 yıl içinde nasıl geliştiğini gözlemlememizi sağlayan, eşi benzeri görülmemiş bir çalışmadır." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *