Bilim insanları, birlikte yaşadığı insanlar Koronavirüse yakalandığı halde kendi test sonucu negatif çıkan kişilerde, T hücreleri kaynaklı güçlü bağışıklıkla virüsün temizleniyor olabileceğini tespit etti.
The Guardian'da yer alan haber, bilim insanlarının Covid-19’la temaslı olduğu halde virüse yakalanmayan kişilerin bağışıklığına ilişkin çalışmalarını aktardı. Buna göre, bazı insanlarda virüs vücuda girdikten sonra erken aşamada T hücreleri tarafından temizleniyor.
İngiltere’nin Londra şehrinde pandeminin ilk dalgasında sağlık çalışanlarının yüzde 15’inde bu durum tespit edildi.
Çalışmaların, T hücrelerini hedef alan yeni aşılara yol açabileceği belirtildi.
University College London’dan immünolog Leo Swadling "Herkesin virüsle temaslı olup yakalanmayanlara dair anekdotları vardır. Bilmediğimiz şey bu kişilerin virüsten tamamen mi kaçındığı yoksa doğal yollarla virüsün vücuttan temizlenip temizlenmediğiydi" dedi.
Araştırma bulguları, bazı insanlarda daha önce geçirdikleri mevsimsel Koronavirüs türleri, griplerle T hücresi hafızası olduğu, bunun da Koronavirüsten koruduğunu gösterdi.
T hücresi hakkında
T hücreleri, lenfositlerin bir alt kümesini oluşturur ve bağışıklık yanıtında önemli bir yere sahiptir. "T" kısaltması timüsden gelmektedir ki timüs bu hücrelerin son olgunlaşma evrelerinin geçtiği organdır.
Sitotoksik T hücreleri (CD8+) enfekte hücreleri, tümör hücrelerini ve organ nakli ile gelen hücreleri yok eder. Bu hücreler "öldürücü" veya sitotoksik hücrelerdir, zira tanıdıkları antijenler gösteren belirli hücreleri hedef alır, yok ederler.
Yardımcı T hücreleri (CD4+) bağışıklık yanıtında 'aracı' hücrelerdir. Etkinleştirildiklerinde, hızla çoğalıp sitokinler salarlar ki bu sitokinler efektör lenfosit fonksiyonunu düzenler veya 'yardım eder'. HIV enfeksiyonunun hedeflerinden biri olarak tanınırlar ve CD4+ T hücrelerinindeki azalma AIDS'e yol açar. Bazı yardımcı T hücreleri, bir antijen vücuttan çıkarıldığında, bağışıklık yanıtını kapatan sitokinler salgılarlar.
Düzenleyici T hücreleri (CD4+CD25+), supresör T hücreleri olarak da bilinirler. Bu hücreler bağışıklık sisteminin etkinleşmesini bastırır ve bağışıklık sistemi homeostazını korurlar. Düzenleyici T hücrelerinin uygun biçimde görev yapamamaları durumunda otoimmün hastalıkları oluşabilir.
T bellek hücreleri: Hastalıkları bir kere geçirdikten sonra o hastalıkla tekrar karşılaşılması durumunda antikorların hızlı üretilmesini sağlar.