İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4349 %-0.1
36,6399 %0.19
3.533.211 %0.893
3.099,64 0,82
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA İngiltere'de 166 milyon yıl öncesine ait 200 dinozor ayak izi bulundu

İngiltere'de 166 milyon yıl öncesine ait 200 dinozor ayak izi bulundu

İngiltere’de yapılan kazılarda en uzununun 150 metreye ulaştığı dinozor ayak izi yolları keşfedildi. Oxfordshire'da bir taş ocağında yapılan kazılarda ocağın yalnızca bir kısmı kazıldığı için bu izler daha da uzun olabilir. 166 milyon yıl önceye ait dinozor ayak izlerinden şu ana kadar yaklaşık 200 tane bulundu.

İngiltere’nin Oxfordshire bölgesindeki bir taş ocağında, yaklaşık 166 milyon yıl öncesine ait 200 dinozorun ayak izi bulundu. Bu keşif, İngiltere’nin şimdiye kadar ortaya çıkarılan en büyük dinozor ayak izi alanı olarak tarihe geçti.

İlk olarak bir taş ocağı çalışanının kilden çıkıntılar fark etmesiyle başlayan süreç, bilim insanlarının beş büyük ayak izi yolunu incelemesiyle devam etti. 1997'de Oxfordshire'daki Ardley taş ocağında bir megalosaurus'un ayak izi yolu keşfedildi. Bunun üzerine taş ocağında çalışan Gary Johnson, kireç zeminde bulduğu tümsek ve çukurların aslında dinozor ayak izleri olup olmadığını düşünmeye itti.

Bu ayak izi yollarından biri tam 150 metre uzunluğunda. Araştırmalar, izlerin iki farklı dinozor türüne ait olduğunu ortaya koydu. Bunlardan biri dokuz metre uzunluğundaki yırtıcı Megalosaurus, diğeri ise 18 metre uzunluğundaki otobur Cetiosaurus.

166 milyon yıl öncesine yolculuk

Bu fosil alan, dinozorların davranışları ve hareketlerini incelemek için büyük bir fırsat sunuyor. İzlerin olağanüstü bir şekilde korunmuş olması, bu tarih öncesi yaratıkların sosyal etkileşimlerine dair önemli ipuçları sağlıyor.

Kazı çalışmalarına 100’den fazla kişi katıldı ve alanın detaylı bir şekilde belgelenmesi için 20 binden fazla fotoğraf çekilerek 3D bir model oluşturuldu. Bu yöntem sayesinde dinozorların 'Orta Jura Dönemi''ndeki yaşamları hakkında daha fazla bilgi edinmek mümkün olacak.

Tarih öncesinin izleri

Keşif, İngiltere'deki dinozor fosilleri ve ayak izi çalışmaları açısından büyük bir öneme sahip. Aynı zamanda bölgenin, bu devasa yaratıkların yaşam alanlarından biri olduğunu doğruluyor. Bilim insanları, bu tür keşiflerin, dinozor ayak izleri, fosil alanları ve tarih öncesi yaşam üzerine yapılan çalışmalara katkı sağladığını belirtiyor.

BBC’nin popüler belgesel serisi "Digging for Britain"da bu büyüleyici keşfe dair daha fazla bilgi paylaşılacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *