İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Kişiliğiniz beyninizi koruyor ya da yaşlandırıyor olabilir

Kişiliğiniz beyninizi koruyor ya da yaşlandırıyor olabilir

Bazı karakter özelliklerinin, insanlarda ileriki yıllarda hafif kognitif bozukluklar gelişip gelişmeyeceğini gösteren önemli faktörler olabileceği ortaya çıktı.

Okunma Süresi: 2 dk

Personality and Social Psychology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre daha vicdanlı ve dışa dönük olmak hafif bilişsel bozukluk ihtimalini daha uzun süre uzak tutarken, yüksek seviyelerde nevrotizm bilişsel gerileme ihtimalini artıyor.

Araştırmanın başyazarı Kanada’daki Victoria Üniversitesi psikoloji bölümünden Tomiko Yoneda, “Kişilik özellikleri kümülatif olarak sağlıklı ve sağlıksız davranışlarla düşünce kalıplarına başvuruyu etkileyerek hayat boyu süren davranışları yansıtıyor” dedi.

Yoneda’ya göre hayat boyu süren deneyimlerin birikimi de hafif bilişsel bozukluk ya da kişinin yaşa bağlı gelişen nörolojik değişikliklere dayanma kapasitesindeki farklılıklar gibi belli başlı hastalıklara ve bozuklukluklara daha duyarlı olmasına neden olabiliyor.

Araştırma için 1997’de başlayan uzun soluklu bir hafıza ve yaşlanma projesinden yaklaşık 2 bin kişinin kişilikleri analiz edildi. Araştırmada üç kilit kişilik özelliği, vicdanlılık/dürüstlük, dışadönüklük ve nevrotik kişilik, bireylerin ileriki hayatında kognitif gerilemeye etkisi açısından incelendi.

Nevrotizm, bir kişinin stresle ne kadar iyi başa çıktığını etkileyen bir kişilik özelliği. Nevrotik insanlar hayata endişe, öfke hali içinde yaklaşır ve genellikle küçük hayal kırıklıklarını başa çıkılamaz ya da tehdit olarak görmeye meyillidir.

Araştırmada vicdanlılık puanı yüksek veya nevrotik kişilik puanı düşük olanlarda, hafif bilişsel bozukluk geliştirme olasılığı çok daha düşük çıktı.

Vicdanlılık ölçüsünde her altı puanlık artışta hafif kognitif bozukluk riskinin yüzde 22 azaldığı belirtildi.

Dışa dönüklük ekstra bir yıl demanssız yaşam

Buradan yola çıkarak yapılan hesaplamada bu karakter özelliği yüksek olan 80 yaşında bir kişinin, düşük olana kıyasla, kognitif sorunlar olmadan iki yıl daha yaşayabileceği belirtildi.

Daha dışa dönük ve sosyal olmanınsa bir yıl daha demanssız yaşam anlamına geldiği sonucuna varıldı.

Ancak nevrotiklik seviyeleri yükseldikçe kognitif düşüş riskinin de arttığı görüldü. Ölçekteki her ilave yedi puan, yüzde 12’lik bir risk artışıyla ilişkilendirildi ve bu da en az bir yıllık sağlıklı bilişi kaybetmek anlamına gelebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *