İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4913 %0.03
36,5768 %-0.04
3.445.656 %1.105
3.064,15 0,35
Ara
MUHALIF GAZETECILIK SAĞLIK Gençlere uyarı: Beyni hızla yaşlandırıyor

Gençlere uyarı: Beyni hızla yaşlandırıyor

Biruni Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, sağlıklı uyku alışkanlıklarının genç yaşlarda edinilmesinin, demans gibi nörolojik hastalıkların riskini azaltmada önemli bir rol oynadığını belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Asil, özellikle genç yaşlardan itibaren düzenli ve kaliteli uykunun beyin sağlığı için kritik olduğunu ifade etti.

Asil, uyku bozuklukları ve demans arasındaki ilişkiye dikkati çekerek, "Demans, beyinde birçok değişikliğe neden olur bunlardan birisi de vücudumuzun saatin kaç olduğunu bilmesine ve geceleri uyumamızı söyleyen iç saatimizdir. Bu yüzden demans hastaları, hastalığın ilk evrelerinden itibaren sıkça uyku bozuklukları yaşarlar. Ancak bu sebep sonuç ilişkisi tartışmalıdır çünkü demanslı hastalar uyku bozukluğu yaşadığı gibi, uyku bozuklukları da demansa neden olabilir. Bu da olumsuz bir döngü olarak devam edebilir. Uykusuzluğun beyin sağlığı üzerindeki zararları ise orta yaşlarda başlayan uyku sorunlarının ilerleyen yaşlarda demans gibi nörolojik hastalık riskini artırabilir. Bu durumda düzenli ve kaliteli bir uykunun sağlanması çok önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Uykusuzluğun baş ağrısı, odaklanma güçlüğü ve yorgunluk gibi günlük yaşamı etkileyen sorunlara yol açabileceğini vurgulayan Asil, beyni uzun vadede yaşlandırarak demans gibi hastalıklara da zemin hazırlayabileceğine dikkati çekti.

Uyku bozuklukları demans riskini artırıyor

Uyku süresi ile beyin sağlığı arasındaki ilişkiye vurgu yapan Asil, "Uykunun sadece süresi değil uykuya dalma güçlüğü, uykunun kesik kesik olması ve sabah erken saatte uyanmak da bunama riskini arttıran faktörlerdir. Son çalışmalarda, uyku bozukluğu Alzheimer hastalığı için değiştirilebilir bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir." ifadelerini kullandı.

Asil, Harvard Tıp Fakültesi'nde yapılan çalışmalarda 65 yaş üstü bireylerde, 5 saatten az uyuyanların demans riskinin 6 ila 8 saat uyuyanlara göre yaklaşık iki kat arttığı görüldüğünün ortaya konulduğunu belirtti.

Sonuçların, uyku süresinin kısalığının yaşamın ilerleyen dönemlerinde bilişsel sağlığı olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıda bulunan Asil, şunları kaydetti:

"Çalışma, uykuya dalmada ve uykuda kalmada güçlük çeken ya da sabahları çok erken uyanan bireylerde beyin yaşlanma sürecinin hızlandığını ortaya koyuyor. Bulgular, orta yaşta kısa uyku süresinin, yaşamın ilerleyen dönemlerinde bunama geliştirme riskini arttırabileceğini gösteriyor. Yaklaşık 600 yetişkinin uyku alışkanlıkları 15 yıl boyunca takip edildi ve sürekli uyku sorunları yaşayan katılımcıların beyin yaşlarının diğerlerine göre daha yüksek olduğu gözlemlendi."

Sağlıklı uyku için öneriler

Asil, uyku kalitesini artırmak için düzenli uyku saatleri, kafein ve alkolden kaçınma, uyku dostu bir ortam yaratma ve elektronik cihazları yatmadan önce kapatmanın önemli olduğuna değindi.

Her yaştan birey için düzenli uyku alışkanlıklarının bilişsel sağlığın korunması açısından önemli bir başlangıç olduğuna vurgu yapan Asil, düzenli uyku saatleri, kafein ve alkolden kaçınma, uyku dostu bir ortam yaratma ve elektronik cihazları kapatmanın sağlıklı bir uyku için önemli olduğunu belirtti.

Asil, uyku bozukluklarının tedavi sürecinde her yaştan hastanın detaylı bir şekilde analiz edildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Kaliteli bir uyku, zihinsel esenlik ve günlük yaşam kalitesinin en temel destekçilerindendir. Kaliteli uykunun konsantrasyon ve öğrenme üzerinde olduğu kadar ruh hali ve genel sağlık üzerinde de önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Yeterince uyumamanın bunama riskini gerçekten artırdığını yüzde yüz söyleyemesek de, iyi bir gece uykusunun beyin sağlığı için iyi olabileceğini gösteren birçok neden var."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *