İklim değişikliği ve aşırı nüfusla birlikte tetiklenen en büyük sorunlardan biri gıda krizi. Daha uzun bir vadede etkilerini göstermesi beklenirken pandemi, savaş ve ekonomik kriz üretimde şimdiden büyük güç kaybına neden oldu. Tüm bunlar gıdayla ilgili acil durumun çoktan kapıda olduğunu gösterdi. Atlanta’da kurulan gıda ormanı, Plenty’nin yapay zeka ve robot destekli dikey çiftlikleri son dönemde karşımıza çıkan önemli gelişmelerdendi. Yine Vertical Field’ın kent merkezlerindeki dikey tasarım uygulamaları da dikkat çekiciydi. Tayvan da metro istasyonlarına kurduğu dikey bahçelerle bu konuda önemli bir hamle yapıyor.
Mineral besin çözümleri kullanarak gerçekleştirilen bir bitki yetiştirme yöntemi
Taipei’de hızlı ulaşımdan sorumlu yetkililer, şehir sakinlerine taze ve sürdürülebilir ürünler sağlamak amacıyla yer altı tren istasyonundaki kullanılmayan alanları dikey çiftliğe dönüştürdü. “Metro Fresh” adı verilen tesiste, öngörülemeyen iklim koşullarına rağmen sürekli olarak ürün yetiştirmek için yüksek teknolojili bir hidroponik yöntem kullanılıyor. Hidroponik, toprak kullanmadan su içinde mineral besin çözümleri kullanarak gerçekleştirilen bir bitki yetiştirme yöntemi. Metro Fresh’te toprak yerine suda çözülmüş gübre solüsyonları kullanılıyor. Yetiştirme sürecinde hiçbir şekilde böcek ilacı gibi zararlı kimyasallar kullanılmıyor.
Tayvan yoğun nüfusa sahip bir ülke ve dikey tarım, alan kullanımını en üst düzeye çıkarmada ülke için iyi bir çözüm olmuş. Sterilizasyon ve diğer teknolojilerle birleştirilmiş LED aydınlatma, çiftçilerin mahal içindeki sıcaklığı, besin maddelerini ve nemi kontrol etmelerini sağlıyor. Böylece mahsuller her zaman hasat için en uygun koşullarda yetişiyor.
Şimdilik 40 metrekarelik bir çiftlik olan Metro Fresh, marul yetiştirme konusunda uzmanlaşmış. Ancak aynı zamanda tümü dikey olarak büyüyen domates, üzüm, salatalık, bezelye, çilek, patates, havuç ve ıspanak ekme imkanına da sahip.
Ürünleri düzenli olarak yakındaki dükkanlarda salata, sandviç ve diğer atıştırmalıklarda kullanlıyor. Dikey çiftlikler sadece yerden tasarruf sağlamıyor aynı zamanda tarım sektörünü canlandırmak açısından önemli bir potansiyel taşıyor. Kırsal kesimde çiftçilik yapmayı tercih etmeyen genç kesimin daha az emek isteyen ve daha havalı olduğuna inanılan hidroponik teknoloji işlerine girmeye daha hevesli olacağı öngörülüyor.
Bu iç mekan çiftlikleri aynı zamanda çocuklar için eğitici bir alan olarak kullanılıyor. Burada öğrencilere artırılmış gerçeklik kullanılarak sürdürülebilir çözümler hakkında bilgi veriliyor.