İstanbul
Hafif kar yağışlı
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4592 %0.37
38,1983 %-0.2
95.596,32 %-2.588
3.438,13 0,27
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Yaşlanma ne zaman doruğa ulaşıyor?

Yaşlanma ne zaman doruğa ulaşıyor?

Yakın dönemde gerçekleştirilen araştırmalar, insanların yaşlanma sürecinin sabit bir hızla ilerlemediğini ve 44 ile 60 yaş arasında belirgin yaşlanma dalgaları yaşadığını gözler önüne serdi. Araştırmalar, bu dönemlerde aniden ortaya çıkan sağlık sorunlarının nedenine de cevap arıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

The Guardian’a göre, Stanford Üniversitesi'ndeki bir ekip, yaşlılıkla bağlantılı olarak görülen ani kırışıklıklar, vücut ağrıları ve çökme hissinin 44 ve 60 yaşlarındaki hızlı yaşlanma dalgalarına bağlı olduğunu vurguladı.

Araştırma Detayları

25 ile 75 yaşları arasındaki 108 katılımcı üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, gönüllülerden yaklaşık yedi yıl boyunca kan, dışkı, deri, ağız ve burundan örnekler toplandı. Araştırma, toplamda 135 bin farklı molekülü ve mikroorganizmayı inceledi ve yaşlanma sürecindeki değişikliklerin kronolojik olarak gerçekleşmediğini ortaya koydu.

Cinsiyet Farkı Olmadan Yaşlanan Bireyler

Başlangıçta, 40'lı yaşların ortalarında yaşanan değişimlerin özellikle kadınlarda menopoz dönemine bağlı olduğu düşünülse de, benzer değişimlerin erkeklerde de gözlemlendiği ortaya kondu. Araştırmanın başyazarı Dr. Xiaotao Shen, "Bu durum, yaşlanmaya etki eden daha geniş faktörlerin olduğunu gösteriyor." dedi.

Yaşam Tarzı ve Hızlı Yaşlanma

Araştırma, yaşa bağlı hastalıkların riskinin sabit bir artış göstermediğini, özellikle Alzheimer ve kardiyovasküler hastalıkların riskinin 60 yaşından sonra hızlandığını doğruladı. Ayrıca, yaşam tarzı ve davranışsal faktörlerin bu hızlanmaya etki edebileceği belirtildi.

Stanford Üniversitesi Genom Bilimi Merkezi direktörü Dr. Michael Snyder, yaşlanma sürecinin ani değişimlerle dolu olduğunu vurgulayarak, "Sağlıklı bir yaşam sürmeye devam ederken yaşam tarzımızı değiştirmeye başlamalıyız." ifadesini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *