İstanbul
Parçalı az bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6979 %0.14
37,3361 %0.25
103.160,81 %0.203
3.185,26 0,95
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Zeytin Ağaçları 7.000 Yıl Önce Evcilleştirilmiş

Zeytin Ağaçları 7.000 Yıl Önce Evcilleştirilmiş

Tel Aviv Üniversitesi ve İbrani Üniversitesinde çalışan bilim insanlarının ortak araştırması, bir meyve ağacının evcilleştirilmesine yönelik en eski kanıtları ortaya çıkarıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Ürdün Vadisi’nde yer alan bakır çağına ait Tel Zaf bölgesindeki kömür kalıntılarını analiz eden araştırmacılar, bunların zeytin ağaçlarından geldiğini belirlemiş. Ürdün Vadisi’nde doğal olarak zeytin yetişmediğinden, bu durum bölge sakinlerinin ağacı yaklaşık 7.000 yıl önce kasıtlı şekilde diktiği anlamına geliyor.

Çığır açan çalışmaya, Tel Aviv Üniversitesi Arkeoloji & Antik Yakın Doğu Kültürleri Bölümü ve Steinhardt Doğa Tarihi Müzesinde çalışan Dr. Dafna Langgut öncülük etmiş. Kömür kalıntıları, İbrani Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsünde çalışan Prof. Yosef Garfinkel’in yönetimindeki arkeolojik kazıda bulunmuş. Bulgular Nature‘a bağlı Scientific Reports bülteninde yayımlandı.

Dr. Langgut şöyle aktarıyor: “Bitki kalıntılarının mikroskobik tespitinde uzmanlaşan Arkeobotani & Antik Çevreler Laboratuvarı’nın müdürüyüm. Ağaçlar, kömüre dönüşseler bile anatomik yapılarından belirlenebiliyor. Ahşap, antik dünyanın ‘plastiğiydi’. İnşaatta, alet yapımında, mobilyada ve enerji kaynağı şeklinde kullanılmıştı. Bu yüzden arkeolojik bölgelerde ocaklardan kalan kömürler gibi ağaç kalıntılarının belirlenmesi, o zamanki doğal çevrede hangi tür ağaçların yetiştiğini ve insanların meyve ağaçlarını ne zaman ekip biçtiğini anlamada kilit önem taşıyor.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *