90’larda çocuk olmak demek, biraz da hologram teknolojisine hayran olmak demektir. Çünkü 1990’larda ve 2000’lerde yapılan neredeyse tüm bilim kurgu filmlerinde hologram ile karşılaşırız. Bu filmlerin öngörülerine göre bugün her köşe başında bir hologramla karşılaşmalı ve hatta görüntü konuşmalarımızı bile bu teknoloji üzerinden yapmalıydık. Ancak gelin görün ki böyle bir şey henüz mümkün değil.
Son tüketiciye ulaşmış bir teknoloji olmasa da yine de hologram ile karşılaşmak mümkün. Ülkemizde bile bazı önemli günlerin kutlamalarında yapılan ve oldukça başarılı görünen hologramlarla karşılaşıyoruz. Peki, hologram nedir tam olarak biliyor muyuz? Gelin hologram nedir sorusunu biraz daha detaylı inceleyelim ve aslında farklı türlerden oluşan hologram teknolojisini yakından tanıyalım.
Hologram nedir?
Hologram, holos ve gramma kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş bir terimdir.. Yunanca holos kelimesi bütün anlamına gelirken gramma kelimesi mesaj anlamına gelmektedir. Yani hologram demek, bütün bir mesaj demektir. Buradaki bütün anlamı, mesajı destekleyen en önemli etken olarak görüntünün üç boyutlu olarak aktarılmasıdır.
Hologram terimi ilk kez 1949 yılında İngiliz elektrik mühendisi ve fizikçi Dennis Gabor tarafından kullanıldı. İlkel de olsa bir holografik sistem icat eden Gabor, bu çalışmaları sayesinde 1971 yılında Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.
Hologramı normal bir görselden ayıran en önemli farkı üç boyutlu olmasıdır. Hologram görüntüsüne üç boyut kazandırılmasının pek çok farklı yöntemi vardır, bu yöntemlerin kullanım alanları ise hologram türlerini oluşturmaktadır. Hologram oluşturmak için bazen bir ayna ve ışık yeterliyken, bazen karmaşık lazer sistemlerine ihtiyaç duyulur.
Hologram türleri nelerdir?
The “Pepper’s Ghost” hologram
Holografik sis perdesi
Holografik ağ sistemi
Holografik ayna tekniği
Yarı şeffaf OLED ekranlar
Holografik piramitler
Hologram kreasyonları
HYPERVSN sistemi