İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ Avrupalıların, Demir Çağı'nda ne tükettikleri ortaya çıktı

Avrupalıların, Demir Çağı'nda ne tükettikleri ortaya çıktı

Avrupalıların Demir Çağı'nda bugün hala tüketilen bira ve mavi küflü peynir yedikleri ortaya çıktı.

Binlerce yıllık insan dışkılarının incelenmesiyle Avrupa'da Demir Çağı'nda bile bira ve lüks kabul edilen mavi küflü peynir tüketildiği anlaşıldı.

İnsan dışkısının kuru mağaralar, çöller, sulu ortamlar ve donmuş habitatlar gibi birkaç belirli alan dışında binlerce yıl kalabilmesi pek mümkün olmasa da Avusturya'da yer alan ve UNESCO Dünya Mirası listesindeki Hallstatt-Dachstein bölgesinde tarih öncesi tuz madenlerinde Demir Çağı'ndan kalma bir insan dışkısı bulundu.

Bilim insanları, dışkının üzerinde yaptıkları çalışmalarda dikkat çeken bilgiler ortaya çıkardı. Çalışmalarda, mavi küflü peynir ve bira üretiminde kullanılan 2 mantar türünün izine rastlandı.

Madenin içindeki yüksek tuz konsantrasyonları ve yıllık yaklaşık 8 santigrat derece sabit sıcaklık, dışkı örneklerinin korunmasına olanak vermişti.

Araştırmacılar bulguların, Demir Çağı Avrupa'sında mavi peynir ve bira tüketildiği yönündeki ilk moleküler kanıtı teşkil ettiklerini belirtti.

Viyana'daki Doğa Tarihi Müzesi'nde arkeolog olarak görev yapan çalışmanın yazarı Kerstin Kowarik, CNN kanalına yaptığı açıklamada, "Fermente gıdaların uzun zamandır insanlık tarihinde önemli bir rol oynadığını gösterebildik" ifadelerini kullandı.

"Mutfak uygulamaları sofistikeydi" diyen Kowarik, fermantasyon gibi karmaşık gıda işleme tekniklerine dayanan ve büyük olasılıkla sadece gıdanın korunmasını değil, aynı zamanda belirli bir tada ulaşmayı da amaçlayan uygulamaların olduğunu belirtti.

Bilim insanı, "Çalışmamız sayesinde, mavi peynirin Demir Çağı Avrupa'sında yaklaşık 2 bin 700 yıl önce üretildiğini göstererek bunu peynir ve süt ürünlerinin uzun mazisine ekledik" diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *