Müzik notaları çalmaya başladığı andan itibaren insan beyni buna çeşitli frekanslarla tepki veriyor. Müzik ve beyin dersleri veren nörobilimci Kiminobu Sugaya bunun insan zihnine olan etkisini anlatmaya çalışıyor.
Ona göre beynin farklı kısımları farklı şekilde müzikten etkilenebiliyor. Hipotalamus, Amigdala, Nucleus Accumbens, Temporal Lob ve rontal Lob müzik dinlerken aynı anda aktif hale geliyor.
Yapılan araştırmalarda insan zihninin müziği çok hızlı bir şekilde algılama kapasitesi olduğu görülür. Birbirinden bağımsız seslerin bile bir araya geldiğinde insanlar tarafından müzik olarak adlandırılması oldukça ilginç. Diğer canlılarda olmayan bu yeti evrim süreci ile birlikte kazanıldı.
Beyin ve müzik
İnsanlar dakika başına vuruşu, ritimleri ve diğer bazı başka tempoları dinleyerek ona ayak uydurabiliryor. Ayrıca beynin müziğe karşı verdiği tepki kültürden kültüre farklılık gösterebiliyor. Mesela Türk Sanat Musikisi ve Batı Müziği notaları insanlarda farklı duygular uyandırıyor. Beyin ve müzik arasındaki ilişki buradan da açıklanabilir.
İnsan türünün sahip olduğu gelişmiş yapı onun müziği algılamasını sağlıyor. İnsan hayatının bir parçası haline gelen müzik ondan hiçbir zaman kopmuyor. Yani müzik ile ilgili yetilerini kaybeden bir insan yok.
(donanım günlüğü)