İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4552 %-0.02
36,6211 %0.17
3.516.390 %2.058
3.084,37 0,32
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Elon Musk kabul etti: Mars ekonomisi kripto para üzerinden dönecek

Elon Musk kabul etti: Mars ekonomisi kripto para üzerinden dönecek

Dogecoin'in kurucusu Palmer, Eylül 2018'de yatağında uzanmış Twitter'da gezinirken gelen kutusuna bir direkt mesaj geldi. Mesaj, Elon Musk'tandı. Sonrasında Degocoin, nasıl dünyanın en zengin insanının kripto parası oldu. Ama Palmer, servet edinemedi. İşte ayrıntıları…

Dogecoin'in kurucusu Eylül 2018'de yatağında uzanmış Twitter'da gezinirken gelen kutusuna bir direkt mesaj geldi. Mesaj, Elon Musk'tandı.

SpaceX ve Tesla CEO'su "can sıkıcı ve dolandırıcı spamcılar" tarafından rahatsız ediliyordu ve kripto para yaratıcısı olan yazılım mühendisi Jackson Palmer'ın buna bir çözümü vardı. Mesajlaştılar ve Palmer, Musk'a yardımcı olabilecek bazı bilgisayar kodları gönderdi.

Dolandırıcılar, Musk'ın tweet'lerini, takipçilerinin Bitcoin gibi kripto para birimlerini çalmak amacıyla Musk'ın profil adını ve resmini taklit eden sahte hesaplardan yanıt bombardımına tutuyordu.

Palmer, bu kodu kripto para birimi topluluğunda ünlü olması nedeniyle kendisi hedef olduktan sonra yazmıştı. 5 yıl önce Palmer, hızla sadık bir takipçi kitlesi edinen dijital bir para birimi yaratarak bu teknolojinin ilk öncülerinden biri olmuştu ancak bunun sadece bir şaka olması gerekiyordu.

Palmer, 2013'ün sonlarında yazılım devi Adobe için çalışırken, Shiba Inu Doge miminden esinlenerek bir "şaka amaçlı kripto para birimi" yarattı. Palmer, tweet'inde "Dogecoin'e yatırım yapmak" diye yazdı.

Palmer, geliştirici arkadaşı Billy Markus'la birlikte Dogecoin.com alan adını satın aldı ve Bitcoin tarzında uçtan uca bir dijital para birimi çıkardı. Web sitesinde "tüm dünyada Shiba Inus tarafından tercih edilen, eğlenceli ve arkadaş canlısı internet parası" olarak tanımlanan Dogecoin'in popülaritesi, orijinal doge miminkine bağlı olarak arttı.

“FENA HALDE VAY”

İlk birkaç haftasında, Dogecoin çevresinde, yeni ortaya çıkan coin'in "fena halde vay" potansiyelini metheden aktif bir Reddit topluluğu oluştu. Kısa süre sonra kolektif güçlerini bağış toplamak için kullanmaya başladılar ve Jamaika Bobsled takımını Kış Olimpiyatları'na göndermek, bir Nascar sürücüsüne sponsor olmak ve Kenya'nın kuraklıktan mustarip bir bölgesine su ulaştırmak için yeterince kripto para birimini başarıyla topladılar. Bu faaliyetlerin topladığı ilgi, Dogecoin'in değerini daha da artırdı ve bir yıl içinde Dogecoin'in piyasa değeri 90 milyon doların (yaklaşık 743 milyon TL) üzerine çıktı.

PALMER’IN AYRILMA KARARI
Ancak sermaye akışı ve zengin olma ümidi, Palmer'ın ifadesiyle, topluluğun kimi kısımlarının iyilik amacından çok fiyata daha fazla odaklanarak "zehirli" hale gelmesine yol açtı. Dogecoin'in yaratıcısı, işte bu noktada, 2015'in başlarında ayrılma kararı verdi.

Palmer daha sonra Vice için kaleme aldığı bir yazıda, o erken dönem ruhunun dağıldığından hayıflanarak, "Alanın para kazanmak isteyen fırsatçılar tarafından istila edildiğini gördüm" dedi.

Tutkulu bir topluluğunun etrafa para saçmasının köpekbalığına benzeyen dolandırıcılar için sudaki kan gibi olduğunu çabucak öğrendim.

KRİPTO PARA ROKETİ

Birkaç yıl boyunca itibarıyla beraber değeri de düşen Dogecoin, 2017/18'de piyasa genelindeki fiyat tırmanışı sırasında bir kez daha öne çıktı ve yeni bir mim meraklıları dalgası onları "Ay'a götürmeye" söz veren bu kripto para roketine atladı.

Musk ve Palmer'ın Twitter’daki özel yazışmasından birkaç ay sonra, teknoloji milyarderi "En iyisi Dogecoin" başlıklı bir mimin yanı sıra "çılgın hayali internet parası" hakkında hiciv niteliğinde bir haber paylaştı.

İlk olarak çevrimiçi ödeme devi PayPal'ın kurucu ortağı olarak servetini kazanan Musk, Twitter biyografisini de şu şekilde değiştirdi: "Dogecoin'in CEO'su."

Musk'ın Dogecoin sevgisi, onun roket fırlatma haberlerini ve elektrikli otomobil güncellemelerini mimler ve çevrimiçi kültüre sıradışı referanslarla vurgulayan Twitter akışını takip edenlerin hiçbiri için sürpriz değil.

Yakın zamanda Clubhouse uygulamasında yapılan bir Soru-Cevap oturumunda Musk, kendisine paylaşması için içerik üreten ve düzenleyen kendi "mim tüccarları" olduğunu açıkladı.

“ARA SIRA ŞAKALAR YAPIYORUM”

Aynı röportajda Musk, Dogecoin hakkında Palmer'ın bu kripto para birimi için esas niyetlerini yansıtan bir şekilde konuştu.

Musk "Ara sıra Dogecoin hakkında şakalar yapıyorum ancak bunlar gerçekten sadece şaka amaçlı" dedi.

Musk, duraksadıktan sonra şöyle devam etti:

Ama kader ironiyi sever... En eğlenceli sonuç, çoğu zaman en olası olandır ve muhtemelen en eğlenceli ve en ironik sonuç, Dogecoin'in gelecekte dünyanın para birimi haline gelmesi olacaktır.

Dünya'daki geleneksel para birimlerinin yerini alması absürt görünse de Musk'ın Mars'ta bir insan kolonisi kurma planı göz önüne alındığında Dogecoin'in astronomik hırsı daha az absürt olabilir. Aralıkta bir Twitter mesajına yanıt veren Musk, "Mars ekonomisinin kripto para üzerinden döneceğini" kabul etti.

HER TWEET ATTIĞINDA…

Musk, Dogecoin hakkında her tweet attığında Dogecoin'in fiyatı fırladı. Musk bunu bu hafta tekrar yaptığında, kripto para birimi dakikalar içinde 2 milyar dolar (yaklaşık 16 milyar 500 milyon TL) değer kazandı.

Musk ve Palmer'ın 2018'de birbirleriyle mesajlaşmasından bu yana, birden fazla şirketin CEO’su olan Musk, 200 milyar doları (yaklaşık 1 trilyon 652 milyar TL) aşan net servetiyle dünyanın en zengin kişisi haline geldi.

Ocak sonlarında kısa süreliğine piyasa değeri 9 milyar doların (yaklaşık 74 milyar 128 milyon 500 bin TL) üzerindeki zirvesini gören Dogecoin de sermayesini artırdı. Ancak bir kripto milyarderi olmaktan çok uzak olan Palmer'ın, dünyanın en popüler kripto para birimlerinden birini yaratmadaki rolü için gösterecek neredeyse hiçbir şeyi yok.

DEVASA KAVANOZ NUTELLA ALMIŞ

Halen Adobe için çalışan teknoloji uzmanı, 2014 yılında verdiği bir röportajda, Dogecoin'in ilk günlerinde gerçekleşen yardım amaçlı bağış etkinliklerinde sahip olduğu varlıkların çoğunu bağışladığını açıkladı.

Palmer "Pek çok kişi bir servet kazandığımı varsayıyor ama kesinlikle kazanmadım" dedi.

Doge'la işyerindeki masamın üzerinde duran devasa bir kavanoz Nutella aldım.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *