Çılgın girişimci şimdi de dünyanın ilk kendi kendini şarj edebilen motoryatını üretmeye hazırlanıyor.
233 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı unvanını eline geçiren Elon Musk’ın çılgınlıklarını artık bilmeyen yok. Servetiyle dünyanın en güçlü ismi haline gelen, tek bir cümlesiyle dünya gündemini yerle bir edebilen Elon Musk’ın hayattaki amacı; şirketleri Tesla, SpaceX ve Neurolink ile insanlığı daha da ileriye götürmek. Öyle ki bu amaç uğruna milyarlarca dolarının bir günde çöpe dönüşmesinden dahi korkmuyor. Yıllarca süren çalışmanın sonunda sadece birkaç dakika içinde başarısızlığa uğrayan SpaceX denemelerini hatırlayın.
Uzaya insan götürmeyi hedefleyen, insan beyniyle bilgisayarın birleşmesi için çalışan, ürettiği elektrikli otomobillerle dünyayı sürdürülebilir kılmayı amaçlayan Elon Musk şimdi de denizlere el attı. Elon Musk, kısa sürede ortaya çıkan motoryat projesi Model Y ile karada başlattığı sürdürülebilirlik hareketini denizde devam ettirmeyi hedefliyor. Tesla şirketi adı altında gerçekleştirdiği bu projeyi hayata geçirirken de elektrikli otomobil deneyiminden elde ettiği bilgilerden ilham alıyor.
Hedef Kitlesi Süper Zenginler
Model Y aslında Tesla’nın denizlere yönelik bir ulaşım aracı üretme yolundaki ilk girişimi değil. Markanın 2016 yılında “geleceğin kamyonu” olarak duyurduğu Cybertruck’ın Model S versiyonu bir süre suyun üzerinde kalabiliyordu. Üstelik havaya ihtiyaç duymayan bu model motorunun etrafındaki yüksek koruma sayesinde, sadece 30 santimetre derinlikte de olsa suyun altında dahi bir süre gidebiliyordu. 2022’de Tesla tarafından yapılan bir açıklamada; Cybertruck üretiminin 2023 yılına ertelendiği duyuruldu. Buna göre Tesla 2023’ün ilk çeyreğinde sınırlı sayıda Cybertruck üretecek.
Model Y ise Cybertruck’tan çok farklı bir proje. Cybertruck uygun fiyatlı bir seçenek olarak sunulurken Model Y lüks bir yat. Ancak elbette, her projesinde sınırların dışını keşfetmekten hoşlanan Elon Musk’ın hayat görüşüne uygun olarak bildiklerinizden çok farklı.
Model Y’nin ilk çalışmalarına 2017 yılında başlandı. Hintli tasarımcı Dhruv Prasad’ın fikir babası olduğu bu projede yine Tesla’nın tasarım ve mühendislik ekibi görev yapıyor. Ekip 2017 yılından bu yana projeyi uygulamaya geçirmek için çalışıyor.
Son derece sade ve düz bir görünüme sahip 40 metre boyundaki Model Y, ortaya çıktığında dünyanın kendi kendini şarj edebilen ilk elektrikli motoruna sahip motoryatı olacak. Model Y’ın hedef kitlesi denizde parti hayatını seven lüks yaşam tutkunları. Dolayısıyla Tesla’nın bu sıra dışı motoryatı, sürdürülebilirliğin en büyük tehditlerinden biri olan lüks yaşamı “daha az enerji harcama” fikriyle bir araya getirecek.
Parti Mekânı
Model Y, dışarıdan dev gibi görünmesine rağmen sadece iki güverteye sahip. Amacı misafirlerine denizin üzerinde unutulmaz zamanlar yaşatmak. Nitekim parti ve keyif konsepti süperyatın hem açık hem de kapalı alanlarındaki her ayrıntıya yansıtılmış. Alt güvertede kalabalık partilere ev sahipliği yapması amacıyla tasarlanmış geniş bir alan bulunuyor. Bu alanın arka kısmı açık ve olduğu gibi denize bakıyor. Tavandaki deliklerden de içeriye gün ışığı giriyor. Bu alanda ayrıca çok geniş bir spa salonu mevcut. Bar, dinlenme alanı, yemek salonu ve kamaralar da bu güvertede bulunuyor. Alt güvertenin kıç kısmındaki alanda ayrıca yüzme havuzu da var. Sert deniz koşullarında bu alan tamamen kapatılabiliyor. Üst güvertede ise cam duvarlarla ayrılmış kamaralar yer alacak.
Model Y’ın iç mekânlarında kullanılan “dinamik modüler mobilya sistemi” yine ezber bozan bir tasarıma imza açmış. Bu sistem sayesinde bazı mobilyalar farklı bir şekle büründürülebiliyor ya da yok edilebiliyor. Mesela alt güvertedeki yuvarlak iki masa istenildiğine uzaktan kumandayla koltuk haline dönüştürülebiliyor. Üst güvertede yer alan L şeklindeki iki koltuk ise partileme vakti geldiğinde yine uzaktan kumandayla aşağı indirilerek hemzemin hale getirilebiliyor. Beş adet bar sandalyesi de aynı şekilde yok edilebiliyor.
70 Knot Hıza Ulaşacak
Gelelim işin teknik kısmına... Aslında Model Y’ın alametifarikası işin teknik kısmında gizli. Teknenin elektrikli motorunu iki adet lityum batarya şarj edecek. Üst binanın tavanı olduğu gibi güneş panelleriyle kaplı. Dolayısıyla bataryanın bir enerji kaynağı güneş olacak. Bir diğeri de suyun gücünü kulanacak. Yatın iki yanında bulunan kırmızı türbinler teknenin ilerlemesiyle oluşacak su hareketlerini, akıntıları dalgaları enerjiye dönüştürecek. Motoryat hareket halindeyken buradan gelen enerji aynı anda motoru şarj edecek. Bu süreçte üretilen elektrik aynı şekilde türbinlere de iletilecek. Bir yere bağlandığında da şarj olmaya devam edecek. Motoryatın önünde yükseltilebilir bir platform olacak. Bu platform sayesinde kaptan şarj durumunu görebilecek.
Model Y’ın bir özelliği de rakipleri olan elektrik motorlu yatlara göre çok daha hızlı olması. Denizde 80 knot sürate ulaşabileceği söylenen motoryatın bu sayede dünyanın en hızlısı olacağı da belirtiliyor.
Henüz üretim aşamasına geçilmeyen Model Y’ın ne zaman suya ineceği ve ne kadara mal olacağı açıklanmadı. Ancak iddialara göre Tesla’nın bu çok iddialı motoryatı yaklaşık 700 milyon dolara mal olacak.