İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Gökbilimciler uzayda gizemli nesne tespit etti

Gökbilimciler uzayda gizemli nesne tespit etti

Gökbilimciler, uzay araştırması sırasında gizemli nesne tespit etti. TIC 400799224 adlı nesnenin bir özelliği tuhaf görüldü.

Okunma Süresi: 2 dk

TESS‘den gelen verileri inceleyen gökbilimciler son zamanlarda garip bir şeyle karşılaştı. TIC 400799224 adlı bir nesne, rutin olarak tutulan bir yıldız gibi parlaklıkta dalgalandı. Gözlemlerin analizi, nesnenin aslında gizemli bir nesne tarafından yörüngede dönen iki yıldız olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, büyük bir asteroidin ya da küçük bir gezegenin, TESS‘in bakış açısından yıldız ışığını azaltan toz bulutları saldığından şüphe etti. 2018‘de başlatılan TESS, yıldızın parlaklığında algılanabilir düşüşlere neden olan ev sahibi yıldızların önünden geçen güneş sistemimizin ötesindeki ötegezegenleri bulmakla görevlendirildi.

TESS, 172 adet ötegezegen keşfetti
TESS, şimdiye kadar 172 adet ötegezegen keşfetti. Şu anda da 4.703 aday ötegezegen, daha fazla analiz bekliyor. Bu yabancı dünyalar, bilim insanlarının evrenin demografisini ve var olan gezegenlerin çeşitliliğini anlamalarına yardımcı oluyor.

TIC 400499224, bir yıldız ikilisi ya da birbirinin yörüngesinde dönen iki yıldız gibi duruyor. Bir gazeteye göre, yıldızların birbirinden yaklaşık 300 AU olduğu ve 1 AU‘nun Dünya ile Güneş arasındaki ortalama mesafe olduğu düşünülüyor. Araştırma ekibi, parlaklık düşüşlerine neden olan gizemli nesneye hangi yıldızın ev sahipliği yaptığı konusunda hala emin olamadı.

Karartma yaklaşık 19.77 günde bir gerçekleşiyor. Ancak düşüşlerin uzunluğu, yoğunluğu ve şekli değişkenlik gösteriyor. Nesneyi özellikle tuhaf yapan şey, bulutların zamanla nesnenin parçalanmasından kaynaklandığını varsaydığımızda şüpheli toz bulutlarının araştırmacıların beklediğinden büyük olması.

TIC 400499224 dışında şüpheli parçalanan nesneler de bulundu. Araştırmacılar, dışarıda neler olup bittiğini daha iyi anlama umuduyla sistemi incelemeye ve nesnenin parlaklığının tarihsel kayıtlarını incelemeye devam edecek.

Sizler uzayda gerçekleşen ilginç olaylar hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *