Muhalif. / Emel Seçen
İstinye Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Yapay Zekâ ve Tekonolojinin hayatlarımızdaki yeri ve önemi konusunda çalıştayı 2 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleşti.
Alanında deneyimli kişilerin öğrencilere yol haritası çizmesi konusunda bilgi ve tecrübelerini aktarırken, Futureln’D Summit’24 başlığı altında özellikle Yapay Zekanın ilk asistanı CERE izleyiciler ile ilk kez bir üniversite içerisinde birebir soru ve cevap olarak katkıda bulundu.
Her yıl İstinye Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Topluluğu olarak Kariyer Merkezi ile birlikte yürüttükleri toplam altı konuşmacının katılımı oldukça verimliydi. Tüm katılımcılara sertifakalarında verileceği etkinlikte Cerebrum firmasını temsilen CERE’ye ilgi büyüktü.
Muhalif olarak bizde sorumuzu insan ve yapay zekaya canlı soru sorma imkanını bulduğumuzda, Duygusal Zekanın, insan hayatında ne den önemsiz kılınıp bu gerçeği ileride olmazsa olmazlar arasında sadece Yapay Zekanın anlatımı üzerinden öğrenildiği ve Duygusal Zekanın önemi sorumuzda ilk defa hiçbir cevap veremeyen CERE’ye daha önce de “İnsanî duygularım yok, bu soruya cevap veremiyorum” sorusuna ekip içinde anlam veremediklerini ifade edilirken bir kez daha ispat etmiş olduk ki. Yapay Zekaya veriyi veren insan faktörü, insan faktörünün donanımı, her türlü zenginliği karşımızda ister robot ya da daha insana yakın görünen yapay zeka modelleri olsa da yardımcı olarak insana hizmet ve iş kolaylaştırıcı gibi sunulsa da, esas olan insanın her zaman teknoloji karşısında sınavı olarak karşımıza çıkmakta.
Bireyler yapay zekayı ne şekilde kullanacaklarını kendi akıl ve özellikle “duygusal zeka”ya gerçekten sahip olan insanlar belirleyecek.
Cere’nin ileride olmaz olmaz olan faktörler arasında –duygusal zeka-nın altını bilhassa çizmesi ama bunca sanayi devrimlerine rağmen insanlığın savaşmak yerine duygusal zenginliğin bereketinden neden yararlanmadıkları ise hep bir araştırma konusu olacağı net olarak gözükmekte.