İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4885 %0.02
36,6349 %0.1
3.442.500 %0.216
3.064,94 0,38
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ Mahkemelerde yapay zeka dönemi kapıda

Mahkemelerde yapay zeka dönemi kapıda

ABD, yapay zekanın adli sistem içinde daha aktif bir rol almasını hatta adalet dağıtan bir yargıç konumunda değerlendirilebileceğini düşünüyor.

Adli süreçler ve yargılamalar tamamen tarafsız olabilir mi? ABD'deki MIT üniversitesinin daha önce yaptığı araştırma, insan yargıçların çoğu zaman ön yargılı davrandığını ortaya çıkarmıştı. Bunun üzerine şimdi yargının yapay zekanın kontrolüne bırakılması tartışılmaya başlandı.

Araştırmacılar, algoritmalara Amerikan toplumunun en önemli omurgalarından biri olan adalet sistemi üzerinde güç verilmesini önerdiler. Bilim insanları, yapay zekanın şimdilik kritik davalarda karar alması değil ama duruşma öncesi kefalet kararlarını daha adil hale getirmek için kullanılabileceğini öne sürüyor. Zira insan yargıçlar, sempati duymadıkları şüphelilere daha ağır kefalet ücreti koyarak, bu şüphelilerin tutuklu şekilde yargılanmalarına ve teknik olarak yargılanmadan cezalandırılmalarına sebep olabiliyorlar.

Araştırmayı yapan MIT ekibi, New York City'deki bir milyondan fazla davayı analiz etti ve yargıçların yüzde 20'sinin sanığın yaşına, ırkına veya sabıka geçmişine göre karar verdiğini tespit etti.

Bir kişinin kefalet ücretinin ne kadar olacağı ve gözaltından çıkmasına izin verilip verilmeyeceği hakimin takdirine bağlı. Çalışmanın yazarı Profesör Ashesh Rambachan'a göre insan önyargısı tam da burada devreye giriyor.

1.5 milyon davadan 500 bininde haksız karar

Quarterly Journal of Economics'te yayınlanan makale için New York City'de 2008'den 2013'e kadar 1.460.462 eski dava tarandı. Belirlenen kriterlere göre, kefalet kararlarının %30'u haksız ve ön yargılı olarak işaretlendi. Bu nedenle Profesör Rambachan, duruşma öncesi duruşmada hakimin karar verme sürecini değiştirecek veya geliştirecek bir algoritma kullanmanın kefalet sistemini daha adil hale getirebileceğini savunuyor.

Henüz bu konuda bir çalışma yok. Bu sadece bir öneri. Ancak tahmin edeceğiniz üzere bu işler önce bir öneriyle başlar. Demek ki yakında bu konudaki çalışmaları da göreceğiz. Önce kefalet kararlarını yapay zeka verecek, bir süre sonra tüm mahkeme sürecinin yapay zeka kontrolüne bırakıldığını göreceğiz. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *