İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7658 %0.04
37,3895 %-0.39
102.575,56 %-0.5
3.153,57 0,09
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ NASA neden oldu: 1 milyon kilodan fazla uzay enkazı 100 yıl sürecek meteor yağmuru oluşturacak

NASA neden oldu: 1 milyon kilodan fazla uzay enkazı 100 yıl sürecek meteor yağmuru oluşturacak

NASA'nın 2022'de gerçekleştirdiği 300 milyon sterlinlik Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) uzay aracının küçük bir asteroide çarpması, beklenmedik bir sonuca yol açmış olabilir: insanlık tarihindeki ilk yapay meteor yağmuru.

Okunma Süresi: 2 dk

1961'de Yuri Gagarin'in uzaya çıkan ilk insan olmasından bu yana, uzay keşfinde önemli mesafeler kat ettik. Bugün, yalnızca insanları uzaya göndermekle kalmıyor, aynı zamanda kendi meteor yağmurlarımızı bile yaratabiliyoruz. Bu yeni gelişme, NASA'nın 300 milyon sterlinlik Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) uzay aracının, 2022'de Dimorphos adlı küçük bir asteroide çarpmasının ardından ortaya çıktı.

Bilim insanları, bu çığır açıcı görevin tehlikeli bir asteroidi yönlendirme potansiyelini ortaya koyarken, 'Dimorphids' adı verilen bir meteor yağmuruna da neden olmuş olabileceğini açıkladı.

İlk i̇nsan yapımı meteor yağmuru: Dimorphids 100 yıl sürebilir

DART uzay aracı, 2022 yılında Dimorphos isimli küçük bir asteroide çarparak, asteroidi hedeflenen yörüngesinden saptırmaya yönelik bir deney gerçekleştirdi. Ancak yeni bir araştırmaya göre bu çarpışma, 900 bin kilodan fazla kaya ve tozun uzaya dağılmasına yol açtı. Bilim insanları, bu enkazın en az 100 yıl sürecek bir meteor yağmuru yaratabileceğini öngörüyor.

Mars ve Dünya'ya ulaşma i̇htimali düşük

İtalya'nın Milano Politeknik Üniversitesi'nden araştırmacı Eloy Pena Asensio"Bu malzeme Mars atmosferine girerken görünür meteorlar oluşturabilir" dedi. Asensio, bu meteorların Mars veya Dünya'ya ulaşma ihtimalinin düşük olduğunu, çünkü üst atmosferde hiper hızda sürtünme nedeniyle parçalanacaklarını belirtti. "Dimorphos'tan gelen materyalin Dünya yüzeyine ulaşma olasılığı yok" diye ekledi.

Yeni meteor yağmuru Dünya'dan görülebilecek

Bu yeni meteor yağmurunun, Mayıs ayında en yüksek aktiviteye sahip olması ve güney yarımküreden, özellikle İndus takımyıldızı yakınlarından görülebilmesi bekleniyor. Çalışmanın bir diğer yazarı Michael Küppers ise, "Çarpışmanın Dünya'ya yakın bir mesafede gerçekleşmesine rağmen, Mars'a ulaşması Dünya'ya ulaşmasından daha kolay" dedi. Küppers, bunun sebebini Didymos'un Mars'ın yörüngesini keserken Dünya'nın yörüngesinin hemen dışında kalmasına bağlıyor.

Bu beklenmedik gelişme, NASA'nın asteroitlere karşı savunma çalışmalarının yeni bir boyut kazanmasına yol açtı. Araştırmacılar, önümüzdeki yıllarda bu tür meteor yağmurlarını gözlemlemeye devam edecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *