İstanbul
Kapalı
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9814 %0.38
36,9124 %-0.84
95.809,23 %-3.961
3.234,81 0,20
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Orangutanlar havalı olduklarını göstermek için yeni argo sözcükler geliştiriyor

Orangutanlar havalı olduklarını göstermek için yeni argo sözcükler geliştiriyor

Okunma Süresi: 2 dk

Yeni bir çalışma, insanlara benzer şekilde, orangutanların da kelime dağarcığının insanlara benzer bir şekilde sosyal çevre tarafından şekillendirildiğini gösterdi. Vahşi maymun topluluklarının iletişimini inceleyen araştırmacılar, hayvanların kullandığı seslerin doğuştan gelmediğini, bazıların asi olduğunu siğer üyelere göstermek için yeni argo sözcükler kullandığını ortaya çıkardı.

Borneo ve Sumatra'daki vahşi maymun topluluklarının "öpücük” seslerini inceleyen araştırmacılar, uzun zamandır düşünüldüğü gibi bu tür seslerin doğuştan gelmediğini ve orangutanların çağrıların yeni versiyonlarını geliştirebildiklerini keşfetti.

Bilim insanları ayrıca, yeni çağrıların  geçerli olup olmadığının yerel topluluğun yoğunluğundan etkilendiğini açıkladı.

Warwick Üniversitesi psikoloji bölümünden çalışmanın yazarı Dr. Adriano Lameira, “Gördüğüm kadarıyla, düşük popülasyonlu topluluklarda yaşayan orangutanlar sürekli olarak kullandıklar bir argo dağarcığına sahipler. Bunlar 'muhafazakar'dırlar, ancak yeni bir çağrı  duyulduğunda yeni sesler hızla dahil edilerek argo zenginleştirilir" dedi.

Bununla birlikte Lameira, yüksek pülasyonlu orangutan topluluklarında ise durumun çöyle gerçekleştiğini söyledi:

"Yüksek yoğunluklu, orangutan topluluklarında, iletişim daha çok bir kakofoniye benzer. Görünüşe göre 'yeni çağrı” sitilleri ötücü kuşlarda olduğu gibi, bu tip toplulularda soğukkanlılıklarını ve ne kadar ne kada] asi olduklarını göstermek istediklerinde çıkıyor” açıklamasını yaptı. 

Diğer taraftan, ötücü kuşlar ve marmosetler de dahil olmak üzere hayvanlar için iletişimde sosyal etkilerin rol oynadığı tespit edilmiş olsa da, yeni araştırmanın arkasındaki ekip, aynı şeyin insan olmayan maymunlar için doğru olup olmadığının belirsiz olduğunu aktardı.  

6 BİN SAATİ AŞKIN BİR SÜRE GÖZLEMLENDİLER
Nature Ecology and Evolution dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarları, 2005 ve 2010 yılları arasında altı araştırma istasyonunda 6 bin 120 gözlem saatini nasıl harcadıklarını ve yaklaşık 70 rangutanın öpücük seslerini kaydettiklerini açıkladı.

Lameira, bu topluluklar arasında bilinen bir değiş tokuş olmamasına ve birbirlerinden çok uzak olmalarına rağmen, farklı toplulukların bazen çağrıların yeni varyasyonlarını bulduğunu söyledi.

Öte yandan Lameira, yeni çalışmaya ek olarak, insan dilleri gibi büyük maymun repertuarlarının sadece dikkatlice kontrol edilemeyen, aynı zamanda hece benzeri kombinasyonlar yapmak için bir araya getirilen ünlü ve ünsüz harflerden oluştuğuna dair artan kanıtlar olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *