İstanbul
Kapalı
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9951 %0.42
36,9524 %-0.75
95.367,41 %-3.728
3.242,59 0,44
Ara
Muhalif. YAŞAM Konuşmamız Gerek Derneği, 6 Şubat Depremleri’nin ikinci yılında da deprem sahasında faaliyetlerine devam ediyor

Konuşmamız Gerek Derneği, 6 Şubat Depremleri’nin ikinci yılında da deprem sahasında faaliyetlerine devam ediyor

Konuşmamız Gerek Derneği; regl tabusu, regl yoksulluğu, menstrüel sağlık ve menstrüel adalet alanlarında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu. Dernek; afetler ve kriz dönemlerinde, bireylerin temel ihtiyaçlarının karşılanması, özellikle hijyen ve sağlık alanında destek sağlanması adına sahada aktif rol alıyor. 6 Şubat 2023’te Türkiye’yi etkileyen büyük depremler sonrasında da hızlı bir şekilde harekete geçmiş ve depremin ilk gününden itibaren, afetten etkilenen bölgelerde çalışmalarına başlamıştı.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 3 dk

Konuşmamız Gerek Derneği’nin 6 Şubat Depremleri’ne ilişkin yayınladıkları bülten şöyle:

"Deprem, büyük bir yıkımın yanı sıra, insanların yaşamını sürdürebilmeleri için hayati önem taşıyan ihtiyaçları da beraberinde getirdi. Depremden etkilenen bireylerin temel ihtiyaçları arasında gıda, su ve barınma kadar hijyen ürünleri de önemli bir yer tutuyordu. Özellikle afet sonrası koşullarda hijyenin sağlanması, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve genel sağlık durumunun iyileştirilmesi açısından kritik bir öneme sahipti.

Depremin hemen ardından su, sabun, kolonya, dezenfektan, havlu, ıslak mendil gibi hijyen ürünleri ve temiz iç çamaşırı, ped ve tampon gibi regl ürünlerine erişim konusunda önemli bir eksiklik olduğunu gözlemledik. Regl bakımına yönelik ürünlere erişim zorluğu, bir ihtiyaç olarak ön plana çıktı. Biz de dernek olarak, afetin ilk günlerinde bu ihtiyaçları karşılamak amacıyla çeşitli hijyen ve regl ürünlerini bölgeye ulaştırdık ve dağıtılmasını sağladık. Deprem bölgesine akut dönemde sunduğumuz destekleri ve saha çalışmalarımızı raporlaştırdık. 2023 yılında Kahramanmaraş Depremleri Afet Sonrası Regl Odaklı Destek Raporu’nu yayınladık. 2024 yılında ise Kahramanmaraş Depremleri Birinci Yıl Dönümü Hatay Saha Raporu’nu okuyuculara sunduk. Hem saha çalışmalarımızla hem de raporlarımızla uzun vadeli ve sürdürülebilir dönüşümü amaçladık. Önleyici politikaların ve hazırlığın afet ve kriz süreçlerinde ne kadar önemli olduğunu gördük. Tam da bu ihtiyaçtan dolayı afetlere yönelik hijyen ve regl bakımının nasıl daha etkili olabileceğine dair kalıcı bir rehberini çıkarmaya karar verdik.

Rayka Kumru Danışmanlık ile iş birliği yaparak, afet dönemi çalışmaları ve hijyen yönetimi konusunda elde ettiğimiz deneyimleri bir araya getirdik. Sonuçta, Afet Sonrası Regl Hijyeni Rehberi adını verdiğimiz bir kılavuz hazırladık. Bu rehber, afet durumlarında regl sağlığı ve regl hijyen ihtiyaçlarına yönelik en iyi uygulamaları ve stratejileri içeriyor. Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde hazırlanan rehberde, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerindeki gözlem ve tecrübelerimize dayalı hazırlık önerileri, beklenen Marmara depremine ve olası afetlere hazırlık önerileri ve pratik bilgiler yer alıyor. Bu rehber, sivil toplum kuruluşları (STKlar), belediyeler, insani yardım kuruluşları ve afet müdahale ekipleri için hazırlandı. Rehberi, kendi kurumunuzun afet müdahale planlarına dahil etmek için kullanabilirsiniz. Ayrıca, rehberde yer alan bilgilerden eğitim materyalleri için faydalanabilirsiniz.
Hazırladığımız rehberin, sadece afetin etkili olduğu bölgelerde değil, gelecekte benzer durumlarla karşılaşılabilecek tüm topluluklarda faydalı olmasını istiyoruz. Afet Sonrası Regl Hijyeni Rehberi, afet sonrası hijyenin doğru bir şekilde yönetilmesine dair bilinç oluşturmayı amaçlıyor. Bu nedenle rehberimizi, ücretsiz olarak erişime sunarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlıyoruz. Kılavuzun afet durumlarında daha etkili ve duyarlı müdahaleler yapılabilmesi için bir kaynak görevi görmesini umuyoruz.

Kahramanmaraş depremlerinin ikinci yıldönümünde kayıplarımızı saygıyla anarken, deprem bölgesi sahasında regl odaklı destek sunmaya, yardımlaşmaya, dayanışmaya ve bilgi paylaşımına, daha güçlü ve dirençli hale gelmek için çalışmaya devam edeceğiz.”
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *