İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Solar Orbiter’dan Güneş’in en net görüntüleri

Solar Orbiter’dan Güneş’in en net görüntüleri

ESA ve NASA’nın Solar Orbiter misyonu, Güneş’in yüzeyinin ve atmosferinin en yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde ederek, bilim insanlarına yıldızımızın sırlarını keşfetme fırsatı sunuyor.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve NASA’nın ortak misyonu olan Solar Orbiter, Güneş’in şimdiye kadar çekilmiş en yüksek çözünürlüklü görüntülerini bilim dünyasına sundu. Bu yeni veriler, Güneş lekeleri, iyonize gaz akışları ve manyetik alanlar hakkında eşsiz bilgiler içeriyor.

[Manyetogram, güneş lekelerinin etrafında kümelenen güneşin manyetik alanının görüş hattı yönünü gösterir/ Avrupa Uzay Ajansı]

Elde edilen görüntülerin önemi

Solar Orbiter, 22 Mart 2023 tarihinde 74 milyon kilometre uzaklıktan çektiği görüntülerle Güneş’in farklı katmanlarını ve hareketlerini detaylı bir şekilde analiz etme fırsatı tanıyor. Extreme Ultraviolet Imager (EUI) ve Polarimetric and Helioseismic Imager (PHI) cihazları sayesinde elde edilen bu görseller, Güneş koronasının sıcaklığını, manyetik alanların hareketlerini ve plazma akışlarını gözler önüne seriyor.

  • Manyetogram: Güneş lekelerinin etrafındaki manyetik alanların yoğunlaştığı bölgeleri gösterir.
  • Takogram: Güneş yüzeyindeki plazmanın hareket yönünü analiz eder; mavi renkler plazmanın araca doğru, kırmızı renkler ise uzaklaştığını belirtir.

[''Takogram'', görüş hattı hızını ve Güneş yüzeyindeki malzemenin hareket yönünü gösterir; mavi renk, malzemenin Solar Orbiter'a doğru hareket ettiğini, kırmızı renk ise ondan uzaklaştığını gösterir. Avrupa Uzay Ajansı]

Solar Orbiter ve Parker Solar Probe

Solar Orbiter, Güneş’e ortalama 42 milyon kilometre mesafede çalışırken, NASA’nın Parker Solar Probe’u daha da yaklaşarak Güneş yüzeyine tarihin en yakın geçişini yapmaya hazırlanıyor. Bu iki misyon, Güneş rüzgarlarının ve manyetik alanların kaynaklarını anlamaya yönelik kritik veriler sunuyor.

Güneş’in sırları çözülüyor

Solar Orbiter’ın görüntüleri, Güneş koronasının neden fotosferden (yüzeyden) daha sıcak olduğunu araştıran bilim insanlarına önemli ipuçları sağlıyor. Görüntüler, sıcak plazmanın Güneş lekelerinden çıkarak korona boyunca nasıl hareket ettiğini detaylı bir şekilde gösteriyor.

[Yüksek çözünürlüklü görüntüde, Extreme Ultraviolet Imager ile gözlemlenen UV ışığında güneş ve koronası görülüyor. Avrupa Uzay Ajansı]

Bilim dünyası için yeni bir dönem

Güneş’in 11 yıllık döngüsünün zirvesine yaklaştığı bu dönemde, elde edilen görüntüler, yıldızımızın aktivitelerini daha iyi anlamak ve uzay havasını tahmin etmek için kritik bir dönüm noktası olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *