İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Üzerinde yaşam belirtisi bulunan Dünya benzeri gezegenler

Üzerinde yaşam belirtisi bulunan Dünya benzeri gezegenler

Bilim insanlarının yayınladığı Yaşanabilir Gezegenler kataloğunda güneş sistemimizin dışında bulunan pek çok farklı gezegen sıralanmıştır. Bu gezegenlerin kimisi Dünya ile benzerlik gösterirken diğerleri ise bilim kurgu medyalarına malzeme olabilecek kadar ilginç habitatlara sahiptirler. Bu içerikte üzerinde karbon bazlı yaşam belirtisi bulunan güneş sistemimizin dışındaki Dünya benzeri gezegenler sırlandı.

Okunma Süresi: 8 dk

1. Kepler 186f

Üzerinde yaşam belirtisi bulunan ve güneş sistemimizin dışında yörüngesini sürdüren Dünya benzeri gezegenler arasındaki en popüler olanı bir kırmızı cüce olan Kepler-186 yıldızının sisteminde bulunan Kepler 186f gezegenidir. Dünya’mızdan yaklaşık 500 ışık yılı uzakta bulunmaktadır. Boyutuyla Dünya’ya en yakın çapa sahip gezegen olan Kepler 186f bilim camiasında Dünya’nın kuzeni olarak da anılmaktadır. Bulunduğu güneş sisteminde merkez yıldıza olan uzaklığı yaşanabilir bölge içerinde bulunur. Her ne kadar yıldızına olan uzaklığı yaşanabilir olsa da sistem sahibi olduğu yıldıza olan uzaklığı Dünya’nın güneşe olan uzaklığından daha fazladır. Bu nedenle bilim insanları Kepler 186f adlı gezegenin Dünya’ya göre daha soğuk olabileceğini düşünüyor. Dünya’dan daha soğuk olması sebebiyle bilim insanları aynı zamanda donmuş su olabileceği ihtimali üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

2. Gliese 581g

California Üniversitesi Santa Cruz ve Washington Carnegie Enstitüsü’nden bir gezegen avcısı ekibi, yakındaki bir yıldızın yörüngesinde, onu tam olarak ortaya koyan bir mesafede, Dünya’nın üç katı kütleye sahip bir ve yıldızının yaşanabilir çevresinde bulunan bir gezegen keşfettiklerini duyurdular. Gökbilimcilere göre, “potansiyel olarak yaşanabilir” bir gezegen, içerisinde yaşam barındırması muhtemel olan ancak, insanların yaşamlarını sürdürebileceği mümkün olmayan bir gezegen olduğu iddia ediliyor. Yaşam birçok faktöre bağlıdır, ancak sıvı su ve atmosfere sahip olmak en önemlileri arasındadır. Yapılan araştırmalar gezegenin karbon bazlı yaşam için oldukça büyük önem taşıyan atmosfer ve su bakımından zengin olabileceğini gösterirken Dünya’ya 20 ışık yılı uzaklıkta bulunan Gliese 581g gezegeni uzaklığı ile de bilim insanlarının kafalarını kurcalamakta.

3. Gliese 667cc

Üzerinde yaşam belirtisi bulunan ve gökbilimcilerin keşfettiği Dünya benzeri bir başka gezegen olan Gliese 667 cc, 22.18 ışık yılı uzaklıkta bir güneş dışı gezegendir. Gliese 667 üçlü yıldız sisteminden biri olan kırmızı cüce yıldız Gliese 667 C’nin etrafında dönüyor. Sistem Akrep takımyıldızındadır. 50 ışık yılı içinde Dünya’ya en çok benzeyen gezegendir. ESI (Dünya Benzerlik İndeksi) 0.85’tir. Merkez yıldızına olan mesafesiyle yaşanabilir bölgenin sıcak iç kenarında bulunur. Dünya gibi yıldızından gelen ışığın %90’ını emer, ancak kendi etrafında dönmez ve bir yüzü hep merkez yıldızına kilitlenmiş vaziyettedir. Gliese 667 cc ilk olarak 21 Kasım 2011’de Avrupa Güney Gözlemevi tarafından radyal hız kullanılarak bulundu. Gliese 667 cc yıldızının etrafında dönerken yıldızın nasıl “sallandığını” izlediler. 2 Şubat 2012’de Göttingen Üniversitesi ve Carnegie Bilim Enstitüsü’ndeki araştırmacılar gezegenlerin varlığını doğruladı.

4. Kepler 22b

Üzerinde yaşam belirtisi bulunan gezegenler arasında Kepler-22b, bir zamanlar Dünya benzeri gezegenler denildiğinde akla ilk gelen dış gezegenler arasındaydı. Tahmini 36 Dünya kütlesi kütlesine ve 2.38 Dünya yarıçapı yarıçapına sahiptir ve bu da onu “Süper Dünya” yapar. Kayalık, Dünya benzeri bir bileşime sahip olmak yerine bir okyanus gezegenidir. Dünya’nınkine benzer termal özelliklere sahip bir atmosferin mevcut olduğu ve Venüs’ün yüksek sıcaklıktaki sera etkisi olmayan bir atmosfer olduğu varsayılarak, ortalama 21 C (70 F) yüzey sıcaklığı hesaplanmıştır. Kepler-22b, Kuğu takımyıldızı yönünde 620 ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır. 290 günlük bir yörünge periyoduna sahiptir. Kepler-22b, ev sahibi yıldızının yaşanabilir bölgesinde bulunan ilk Kepler gezegeniydi. Yaşanabilir bölge, bir gezegenin yüzeyinde sıvı suyun bulunabileceği bölgedir. Sıvı su, yaşamın önemli bir bileşenidir, bu nedenle bu bölgede bulunan gezegenlerin yaşanabilir Dünya’lar olma olasılığı daha yüksektir.

5. HD 40307g

Süper Dünya olarak sınıflandırılan yabancı gezegen, HD 40307g ismine sahiptir ve merkez yıldızından sayıldığı zaman altıncı gezegendir. Gezegen, yıldızdan 90 milyon kilometre uzaklıkta yörüngede dönüyor. Bu mesafe, onu merkez yıldızının yaşanabilir bölgesinde, gezegen sisteminde sıvı suyun bir gezegenin yüzeyinde bulunabileceği bölgede bulunduğu düşünülüyor. Dünya ve Mars gezegenleri güneşimizin yaşanabilir bölgesinde yörüngede dönüyor. Dış gezegen HD 40307g’nin kütlesi, Dünya’nın kütlesinin en az yedi katıdır. Gezegende tek bir yıl 197.8 Dünya günü sürer. HD 40307g, bir yüzü sürekli olarak güneşe dönük olmak yerine muhtemelen kendi ekseni üzerinde dönecek kadar yıldızından yeterince uzaktadır. Bu, gezegende Dünya benzeri bir gece ve gündüz döngüsünü mümkün kılar.

6. HD 85512b

Dünya’dan 30 ışık yılı uzaklıkta bulunan HD 85512b gezegeni güneşimizin kütlesinin yaklaşık üçte ikisine sahip olan turuncu bir cüce yıldızın yörüngesinde dönmektedir. Ev sahibi yıldızının yaşanabilir bölgesinde yörüngesini koruyan gezegende sıcaklığın 24 santigrat derece olduğu tahmin ediliyor. Yerçekiminin Dünya’mızınkine göre %40 oranında olduğu da tahminler arasında bulunur. HD 85512b, Dünya’nın kütlesinden en az 10 kat daha büyük olan gezegenlere denilen Süper Dünya sınıfına giriyor. Yüksek Doğruluklu Radyal Hız Gezegen Arayıcı adı verilen bir cihazla keşfedilen HD 85512b 2011 yılının ağustos ayında İsviçreli bilim insanları tarafından keşfedildi. Yüksek Doğruluklu Radyal Hız Gezegen Arayıcı bir yıldız yörüngesinde dönen gezegenlerin yerçekimi etkileşimlerinin neden olduğu yıldızların hafif yalpalamalarını tespit ederek çalışmaktadır.

7. Tau Ceti e

Sistem dışı gezegenlerin keşifleri artarken insanlığın evrende yalnız olmadığına inanma inancı biraz daha temel kazanıyor. Yakın zamanda keşfedilen Tau Ceti e gezegeni Dünya’dan 11.9 ışık yılı uzaklıkta bulunurken etrafında döndüğü güneşine olan uzaklığı sıvı halde su bulunmasına izin verecek mesafede bulunuyor. Dünya’dan oldukça büyük olan Tau Ceti e gezegeninin, merkez yıldızında bulunan magnezyum yoğunluğu sebebiyle de Dünya’dan oldukça farklı olduğu düşünülüyor. Dünya’dan en az 4 kat büyük olduğu düşünülen Tau Ceti e dış gezegeni merkez yıldızı etrafındaki bir turunu 168 gün içerisinde tamamlar. Bilim insanları bu dış gezegenin Dünya benzeri bir atmosfere sahip olması durumunda yüzey sıcaklığının 60 santigrat derece civarında olabileceğini ileri sürüyor. Pek çok bilim kurgu eserinin de içeriğini süsleyen Tau Ceti sistemi Star Trek ve The Expanse gibi uzay konulu televizyon dizilerinde de karşımıza çıkar.

8. Gliese 581d

Yeni bir araştırmaya göre, Gliese 581d adlı kayalık bir uzaylı gezegeni, Dünya’nın ötesinde, bildiğimiz şekliyle yaşamı destekleyebilen bilinen ilk Dünya olabilir. Yeni bir atmosferik modelleme çalışması yapan gökbilimciler, gezegenin muhtemelen ev sahibi yıldızının “yaşanabilir bölgesinde” yani sıvı suyun var olmasına izin veren tam doğru mesafe aralığında- bulunduğunu keşfettiler. Araştırmaya göre, bu dış gezegen okyanusları, bulutları ve yağışları barındıran kilit yönlerden Dünya benzeri olabilir. Bu sonuç, diğer birkaç yeni modelleme çalışmasıyla tutarlıdır. Ancak yaşamı sürdüren suyun gezegenin yüzeyi boyunca aktığını kesin olarak belirlemez. Yeni çalışma, Dünya’dan yaklaşık yedi kat daha büyük olan Gliese 581d’nin kalın, karbondioksit bazlı bir atmosfere sahip olduğunu varsayıyor. Araştırmacılar, bu kadar büyük bir gezegende bunun çok mümkün olduğunu, ancak bu konudan tamamıyla emin olamayacaklarını belirttiler.

9. Tau Ceti f

2012 yılında keşfedilen Tau Ceti f önceki maddelerde bahsedilen Tau Ceti e gezegeni ile aynı sistemde bulunmaktadır. Yörüngesi ve kütlesi dışında pek bilgiye sahip olunmayan Tau Ceti f kendi güneş sistemimizdeki Mars’a yakın bir yörüngeye sahiptir. Yıldızı etrafındaki bir günü 642 güne tekabül etmektedir. Bilim insanlarınca Dünya’dan en az 4 kat daha büyük olduğu düşünülmektedir. 2020 yılı itibari ile Tau Ceti f gezegeninin diğer dış gezegenler arasında yaşam barındırma ihtimali en büyük dış gezegen olduğu iddia edilmiştir. Merkez yıldızına olan uzaklığı yüzünden sıcaklığın -50 santigrat derece civarında olduğu düşünülse de bazı bilim insanları kalın atmosferi sebebiyle ortalama sıcaklığın ve gezegenin sularla kaplı olması ve kalın bir atmosfere sahip olması durumunda Dünya’mızla paralel özellikler gösterebileceğini belirtmişlerdir.

10. Gliese 163c

Güneş sistemimize yaklaşık 49 ışık yılı uzaklığında bulunan ve merkez yıldızı etrafındaki bir turunu 26 günde tamamlayan Gliese 163c gezegeninin merkez yıldızının parlaklığı bizim güneşimizden bir miktar daha fazladır. Bilim insanları şu an söz konusu dış gezegenin ne tipte bir gezegen olduğu hakkında pek de bilgi sahibi değiller. Ama kütlesi ve yıldızına olan uzaklığı onun karasal, devasa okyanuslara sahip, ya da Neptün’e benzer özelliklere sahip bir gezegen olabileceği yönündeki iddialara zemin hazırlamaktadır. Dünya’dan yaklaşık olarak 7 kat daha büyük kütleye sahip olan Gliese 163c dış gezegeninin kendi yıldızı ve bizim güneşimiz arasından oldukça küçük ihtimalde geçme olasılığı bulunmaktadır. Eğer bu ihtimal gerçekleşirse bilim insanları bu dış gezegeni daha çok inceleyerek hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olabilirler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *