İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4664 %-0.05
36,5309 %-0.19
3.521.816 %2.28
3.072,14 0,61
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ Yanlış yere bakmışız: Mars'taki yaşam yer altında olabilir

Yanlış yere bakmışız: Mars'taki yaşam yer altında olabilir

Mars konusundaki çalışmalar tüm uzay camiası tarafından son hızla devam ettirilirken bilim insanlarından bu alanda yol gösterici bir açıklama geldi. Araştırmaya dayalı olarak yapılan söz konusu açıklamaya göre Mars'taki yaşam, radyasyon sebebiyle yerin altında olabilir.

Sonsuz uzayın keşfi için çalışmalar son hızla devam ediyor. Bu noktada odak noktalarımızın ilk sıralarında yer alan Kızıl Gezegen Mars da bu çalışmalardan payını alıyor. Bu bağlamda ülkeler ve şirketler, Mars’tan toprak örnekleri toplamak gibi birçok alanda gezegen hakkında daha çok bilgi sahibi olmak için ellerinden geleni yapıyor.

Kızıl Gezegen hakkında merak edilenlerin başında -gezegende su bulunması gibi tartışmaların da etkisiyle- Mars’ta yaşam olup olmadığı geliyor. Canlılığını hala sürdüren tartışma hakkında bilim insanları yol gösterici nitelikte bir açıklama yaptı. Yürütülen çalışmaya göre gezegendeki radyasyon sebebiyle Mars’taki yaşam yeraltında olabilir.

Radyoaktif elementler, yeraltı yaşamı besleyebilecek maddeler üretiyor:
Bunun düşünülmesine sebep olan olayın özünde radyoliz adlı süreç yatıyor. Söz konusu süreç, milyonlarca yıl Dünya’daki su dolu çatlaklarda ve kaya gözeneklerinde bakterileri beslemişti. Şimdiyse aynısının Mars’ta da gerçekleşebileceği düşünülüyor.

NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan gezegen bilimci ve söz konusu çalışmanın başyazarı Jesse Tarnas, gezegen yüzeyine zarar veren toz fırtınaları, kozmik ışınlar ve Güneş rüzgarları sebebiyle Mars’ta yaşanabilirlik şansının en yüksek olduğu ortamın yer altı olduğunu söyledi.

Bu noktada elimizde gezegene ait en iyi yer altı örnekleri olan Mars meteorlarını inceleyen Tarnas ve meslektaşları, taşların boyutunu, radyoaktif element bolluğunu ve mineral yapısını değerlendirdi. Sonrasında ise Mars çevresindeki uzay araçlarından gelen bilgileri toplayan ekip, gezegen kabuğunun gözenekliliğini ölçtü.

Buralardan elde edilen verileri bilgisayar simülasyonuna aktaran araştırmacılar, Mars’ta su varsa yer altında gerçekleşen radyolizin milyarlarca yıl boyunca yaşam formlarını destekleyebileceğini, hatta bu mikrobiyal yaşam formlarının hala var olabileceğini ortaya koydu.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *