Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre, Muğla son yıllarda çevre işgalleriyle mücadele ediyor. Yatağan Termik Santralı’na kömür sağlayan maden ocaklarının doğa, tarım ve tarih kıyımının hız kesmeden sürdüğü kentin başı son 5 yılda Jeotermal Enerji Santralları (JES) ile dertte.
Muğla’da 1 Ocak 2015-24 Ağustos 2020 tarihleri arasında 138 adet ‘arama ruhsatı’ başvurusu yapılırken Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından bu başvurulardan 126 projeye arama ruhsatı verildi.
Valilik tarafından ise 69 tanesi kabul edildi, sadece 12 proje reddedildi. Valilik tarafından 45 projenin süresi içinde işlem yapılmadığı gerekçesiyle iptal edildi.
Kent genelinde 138 adet arama ruhsatı başvurusu yapıldığı, CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban’ın geçen sene ağustos ayında İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle ortaya çıktı.
CHP’li Alban, Muğla’nın doğal güzelliği sermaye sahiplerinin iştahını kabarttığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Özellikle turizm bölgelerine yakın noktalara son 5 yıl içinde 138 adet jeotermal kaynak arama başvurusunun yapılmış olması bu iddiamızı güçlendiriyor. Biz jeotermal enerjiye değil, jeotermal enerji adı altında doğamızın, toprağımızın, yeşilimizin talan edilmesine, yandaş enerji şirketlerine peşkeş çekilmesine karşıyız. Her zaman söylediğimiz gibi, Muğla’yı AKP’ye ve onun yandaşlarına talan ettirmeyeceğiz. Yağmaya geçit vermeyeceğiz.”
YOK ETME HIRSI SÜRÜYOR
Doğayı yok etme hırsı sona ermiyor. MAPEG, hukuki durumları sona eren ve daha önceki ihalelerine müracaat olmayan 602 adet maden sahasını ikinci defa ihale edilmek üzere aramalara açacak.
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre ihale tarihleri Genel Müdürlüğün sitesinde yayımlanarak en az 15 gün süreyle erişime açık tutulacak.