İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7628 %0.03
37,3627 %-0.45
102.391,46 %1
3.151,03 0,01
Ara
Muhalif. ÇEVRE Balıkçılara çağrı: Deniz kaplumbağaları ağlar nedeniyle ölüyor, ağlarınızı kontrol edin!

Balıkçılara çağrı: Deniz kaplumbağaları ağlar nedeniyle ölüyor, ağlarınızı kontrol edin!

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Sert, mart-nisan aylarında çiftleşmek, mayıs- haziran aylarında da yumurta bırakmak için Manavgat sahiline çıkan deniz kaplumbağalarının, balık ağları nedeniyle öldüğünü söyledi.

Okunma Süresi: 2 dk

Manavgat'ın Kızılağaç sahilinde birkaç gün önce deniz kaplumbağası ölüsü bulundu. Yapılan incelemede, yeşil deniz kaplumbağası türü olduğu belirlenen hayvanın, balık ağına dolanarak öldüğü tespit edildi. Deniz kaplumbağası, iskelet yapısının daha sonra öğrencilere eğitimlerde gösterilebilmesi amacıyla Deniz Kaplumbağaları Akdeniz Fokları Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği (DEKAFOK) Bilgi Gözlem Merkezi'nde kuma gömüldü.

"Sudan çıkamamış ve oksijensizlikten ölmüş"

Prof. Dr. Sert, kaplumbağanın balık ağına takılarak nefessiz kaldığını ve öldüğünü söyledi. Prof. Dr. Sert, "Bu kaplumbağamız balıkçılar tarafından direkt değil de dolaylı olarak öldürülmüş oluyor maalesef. Ayaklarında ip kesikleri var. Bu şekilde takılı kalmış uzun süre. Sudan çıkamamış ve oksijensizlikten ölmüş. Balıkçılar tarafından denize ölüsü bırakılınca kıyıya vurmuş" dedi.

"Sayıları çok azaldı"

Kaplumbağanın genç olduğunu belirten Prof. Dr. Sert, "Normalde 5- 10 katı daha büyüklüğe ulaşıyorlar. Bunlar çok uzun sürede eşeysel olgunluğa ulaşıyorlar, yani üreme dönemine çok uzun sürede gelebiliyorlar. 20 yılda ancak üreme çağına gelebiliyorlar, o nedenle sayıları çok azaldı. Bunların korunması gerekiyor, dünya çapında anlaşmalara imza atmışız, Türkiye olarak 'biz bunları koruyacağız' diye söz vermişiz. Bu hayvanları korumamız insan olarak doğayı korumak anlamında önemli" diye konuştu.

“Gece boyunca nefes alamadıkları için ölüyorlar”

Prof. Dr. Sert, deniz kaplumbağalarının mart ve nisan aylarında çiftleşmek için, mayıs ve haziran aylarında ise yumurta bırakmak için Manavgat sahiline yaklaştığını söyledi. Akciğer solunumu yapan deniz kaplumbağalarının nefes almak için belirli sürelerde su yüzüne çıkmaları gerektiğini anlatan Prof. Dr. Sert, "Balıkçıların ağlarını attıkları yerlere gelince tehlike ile karşı karşıya kalıyorlar. Gece denizde bırakılan ağlara takılarak, gece boyunca nefes alamadıkları için sabah saatlerinde ölüleri bulunuyor. Balıkçılar da korktukları için kaplumbağa ölülerini denize bırakıyorlar, biz de sahilde buluyoruz bunları" ifadelerini kullandı.

“İnsan doğanın düşmanı değil”

Balıkların insanlar için önemli bir besin maddesi olduğunu, balıkçılara da karşı olmadıklarını ifade eden Prof. Dr. Sert, "Balıkçılardan ricamız ağlarını gece sabaha kadar bırakmamaları, bırakıyorlarsa da kontrol etmeleri. Bu zor bir şey ama düzenlenebilir. İnsan doğanın düşmanı değil, dost bir şekilde yaşayabiliriz. Balıkçıların bu konuda biraz daha hassas davranmasını rica ediyoruz" dedi. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *