CHP, iklim krizinden doğal afetlere, madenlerden kuraklığa, su sorunundan çevre ve halk sağlığına, Kanal İstanbul Projesi'nden, atık ithalatına Türkiye'de 2020 yılında yaşanan doğa hak ihlallerinin röntgenini çekti, rapor haline getirdi.
Türkiye'de 2020 yılında depremler, seller, orman yangınları, enerji ve madenler başta olmak üzere yaşanan doğa hak ihlallerini heyet oluşturarak yerinde inceleyen CHP, bu alanda hazırlanan raporları kitaplaştırdı. 'CHP'nin Doğa Hakları Raporları' ve '2020'de Doğa Haklarında Neler Oldu?' ana başlıklarının yer aldığı kitapta, ekolojik krizler ve gelecekte yaşanabilecek sorunlara yer verildi.
Taş ocakları, kömür işletmeleri, hidroelektrik santraller, siyanürlü veya sülfürik asitle maden ayrıştırma, termik santraller, jeotermal santraller, biyokütle enerji santralleri, yol projeleri, ormanlık alanların kesimi, SİT alanlarında yapılaşma gibi Türkiye'de 2020 yılı içerisinde yurttaşların verdiği doğa mücadeleleri de kitapta 'Toplumsal Mücadeleler' başlığıyla yer aldı.
Siyanürle altın, bakır ve gümüşün ayrıştırıldığı işletmeleri ve üretim tesislerinin bulunduğu şehirleri gösteren 'Türkiye Siyanür Haritası'nın da bulunduğu raporda, CHP'nin çevre ile ilgili perpektifi ve önerileri de anlatıldı.
ÖNSÖZ, GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÖZTUNÇ'TAN
Yayımlanan kitabın önsözünü yazan CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, 2020 yılının koronavirüs salgınıyla birlikte geçtiğini hatırlattı. Hükümetin, dünya gündeminde yer alan iklim kriziyle nasıl mücadele edeceğini de açıklamasını isteyen Öztunç, "Emisyon değerlerini saklayarak ya da kirliliğin az olduğu konumlarda hava ölçümleri yaparak mı? Kentlerdeki nüfus artışını büyütecek politikalarla mı? Tüketim alışkanlıklarını artırarak mı? Yaşam alanlarımızı betonlaştırarak mı?" diye sordu.
DEPREM BAKANLIĞI
Geçen yılın maden ihaleleri, depremler, seller, orman yangınları ile geçtiğini anımsatan Öztunç, Türkiye bir deprem ülkesi olduğu için Deprem Bakanlığı kurulması talebini yineledi.
CHP'nin İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi'nde, 'Gelecek Nesiller için Ekosistem Hakkı Korunacak' bölümünü hatırlatan Öztunç, "2021 yılındaki hedefimiz bu olacak; yaşamı yeniden nefes alınabilir hale getirmek, Ekosistemi Hakkı'nı korumak ve geliştirmek için çalışacağız. Ekosistem hakkını Anayasal güvence altına aldıracağız" dedi.
"GELECEK NESİLLERİ İÇİN EKOSİSTEM HAKKI KORUNACAK"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 25 Temmuz 2020 tarihinde CHP'nin 37. Olağan Kurultay'ında sunduğu ve oy birliğiyle kabul edilen 13 maddelik 'İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi'nin 10'uncu maddesi 'Gelecek Nesiller için Ekosistem Hakkını Koruyacağız' bölümü şöyle:
"Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya teslim etmek için üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Canlı ve cansız varlıklar olarak bir ekosistemin parçasıyız. Sağlıklı işleyen bir ekosisteme sahip dünyaya doğma hakkı, henüz doğmamış olan nesillerin hakkıdır. 'Sürdürülebilir Yaşam' anlayışı ışığında bu hak Anayasal güvence altına alınacaktır."