İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4863 %0.01
36,5949 %0.01
3.429.900 %0.29
3.064,76 0,37
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ÇEVRE E-postalarda bile karbon ayak izi bulunduğunu biliyor muydunuz?

E-postalarda bile karbon ayak izi bulunduğunu biliyor muydunuz?

Karbon ayak izi kavramını hepimiz duyuyoruz. Doğada her insanın birer karbon ayak izi vardır ve bunu azaltmak doğamızı korumamızın en temel gayelerinden biridir. E-postalarda bile karbon ayak izi bulunduğunu biliyor muydunuz?

Karbon ayak izi, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. Bazı alışkanlıklarımızı değiştirerek karbon ayak izimizi azaltabiliriz. Mesela yakın yerlere araba yerine bisikletle giderek karbon ayak izimizi azaltabiliriz. Peki daha önce hiç silinmemiş e-postaların doğamıza zarar verdiğini duydunuz mu? Evet yanlış okumadınız. Ne yazık ki eposta kutularımızı dolduran o reklam, tanıtım ve önemli e-postaların hepsi karbon ayak izimizi arttırıyor. Çünkü biriken e-postalarımız bulut sistemlerde saklanıyor ve bu e-postalar elektrik kullanıyor.

“E-postalarımızı düzenli olarak silmek, kullanmadığımız, okumadığımız fakat bir şekilde abonesi olduğumuz sayfaların aboneliklerini iptal ettirmek ve ortak çalışmalarda Google Drive ya da Onedrive gibi farklı platformları kullanarak dijital dünyada atık oluşumunu önleyebiliriz.” (1)

“Berners Lee'nin "Her Şeyin Karbon İzi" kitabına göre normal bir e-posta, yaklaşık 0,3 gram CO2 salımı yapıyor. Ama epostaya büyük bir dosya eklendiğinde bu sayı 50 grama kadar çıkabiliyor.” "İngiltere'deki her yetişkin e-postalara 'teşekkürler' cevabı göndermezse karbondioksit salımını yılda 16 bin ton azaltabiliriz. Bu Londra'dan Madrid'e 81 bin uçak seferiyle eşdeğer"

“Dijital Temizlik için yapabileceğimiz bir diğer şey ise telefonumuzdaki gereksiz belgeleri, fotoğrafları, videoları silmek olabilir. Bu işlem, hem cihazlarımızda ne kadar fazla veri kirliliği olduğunu bize gösterebilir, hem de buluta yüklenen verilerin azalmasını ve karbon salımının düşmesine fayda sağlayabilir.”(2)

Bunların dışında cihazlarımızı şarj ederken %100 olduğunda şarjdan çekebilir, şarj aletlerini fişlerin üzerinde takılı bırakmayabilir ve cihazlarımızın güç tasarrufu modlarını kullanarak enerji verimliliği sağlayabiliriz.

(1) Arslan, Evin. “Attığımız her e-posta sera gazı üretiyor!” 04.10.2022
https://www.gazetekadikoy.com.tr/cevre/attigimiz-her-e-posta-sera-gazi-retiyor

(2)Günaydın, Enis. “Dijital Temizlik Günü: Gereksiz maillerinizi silerek çevreyi evinizden koruyabilirsiniz” 04.10.2022

https://tr.euronews.com/2020/04/22/dijital-temizlik-gunu-gereksiz-maillerinizi-silerek-cevreyi-evinizdenkoruyabilirsiniz

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *