Görev süresinin son günlerinde Ankara’da gazetecilerle bir araya gelen Flake, ”İran’la herhangi bir ilişkisi olan tüm müttefiklerimizden Tahran’ı gerilimi düşürmeye ikan etmeye çağırıyoruz. Buna Türkiye de dahil” dedi.
Washington’ın Türk muhataplarının ”Gerilimin tırmanmaması için her şeyi yaptığını” söyleyen Flake, Türk yetkililer için ”Eskalasyon olmayacağından bize kıyasla daha emin duruyorlar” dedi.
ABD-Türkiye ilişkileri Suriye’de tarafların YPG sebebiyle yaşadığı anlaşmazlık ve Türkiye’nin Rusya yapımı hava savunma sistemi S-400’leri alması sebebiyle gergin seyrederken, Türkiye’nin geçen yıl İsveç’in ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasının ardından ilişkilere biraz daha olumlu bir havanın hakim olmaya başladığı gözlemlenmişti. ABD, Türkiye’nin F-16 savaş uçağı alımını onaylamıştı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın 9 Mayıs’ta Washington’a giderek ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi bekleniyordu, ancak çeşitli kaynaklara göre bu görüşme daha ileri bir tarih ertelendi.
Flake, Türkiye-ABD ilişkilerinin ”uzun süredir olmadığı kadar iyi bir noktada olduğunu” dile getirdi.
Ağustos başında Rusya ile ABD arasında Ankara’da yapılan tutuklu takasına da değinen Flake, ”(Türkiye) Müzakere tarafında rol almadılar, ama lojistik tarafında büyük bir tol oynadılar” dedi.
Flake, Erdoğan’ın İsrail’e yönelik sert söylemlerinin Türkiye’nin çözüm sürecinde rol almasını zorlaştırdığını da ifade etti. Büyükelçi, Washington’ın aktif olarak ateşkes çağrısı yapmaya başlamasının ardından Ankara ve Washington arasındaki görüş farklılıklarının bir miktar azaldığını vurguladı.
Öte yandan Flake, ABD’nin hâlâ Türkiye’den Rusya’ya giden, askeri alanda kullanılabilecek bazı ürünlerin ticareti konusunda endişeli olduklarını söyledi. Flake, bir kez daha ithalatın önlenmesi için Ankara’ya daha fazla işbirliği çağrısı yaptı.
Bir kariyer siyasetçisi olan ve ilk kez Biden tarafından büyükelçi olarak atanan Flake’in Ankara’daki görev süresi 1 Eylül’de dolacak.
Orta Doğu’da endişeli bekleyiş
Hamas adına barış müzakerelerini yürüten ve örgütün ”ılımlı” lideri olarak bilinen İsmail Haniye, 31 Temmuz 2024’te İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin töreni için gittiği Tahran’da odasına aylar önceden yerleştirilen bir bombayla öldürülmüştü. Saldırıyı resmi olarak İsrail üstlenmese de Hamas ve İran, Tel Aviv’i sorumlu tuttu.
Suikastın Tahran’da gerçekleşmiş olması, bölgede zaten yüksek olan tansiyonun daha da yükselmesine sebep oldu. Kendi başkentinde İsrail’in bir suikast gerçekleştirdiğine inanan İran, misilleme sözü verdi. İran’ın İsrail’e yapacağı büyük bir misilleme saldırısının bölgesel savaşı tetikleyebileceğinden korkuluyor