Arnavutluk hükümeti, ülkede artan şiddet olayları sonrası TikTok’a bir yıllık yasak getirdi. Hükümet, gençler arasındaki şiddeti azaltmayı amaçladığını belirterek, 21 Aralık tarihinde Başbakan Edi Rama, yasak kararının gençleri korumayı hedeflediğini açıkladı. Bu karar, Kasım ayında yaşanan, 14 yaşındaki bir çocuğun başka bir öğrenci tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin ardından alındı. Olayın, çocuklar arasındaki çevrimiçi bir tartışmadan kaynaklandığı belirtiliyor.
TikTok’tan Açıklama
TikTok, Arnavutluk hükümetine olayla ilgili ‘acil açıklama’ talep etti ve cinayetle ilgili paylaşılan videoların aslında başka bir platformda yayımlandığını savundu. TikTok’un sahibi olan Çin merkezli ByteDance, güvenlik endişeleri nedeniyle dünya çapında 20’den fazla ülkede kısmen ya da tamamen yasaklanmış durumda.
Muhalefet ve Siyasi Eleştiriler
Arnavutluk’taki muhalefet, yasağın siyasi muhalefeti susturma amacı taşıdığını öne sürüyor. Geçtiğimiz yıl, hükümet karşıtı protestoların şiddet olaylarına dönüşmesi üzerine, yasak kararının muhalefet için önemli bir iletişim aracını ortadan kaldırdığı savunuluyor. Bashke adlı yeni muhalefet partisinin lideri Arlind Qori, yasağın seçim kampanyalarını olumsuz etkilediğini belirterek, “Rama bizim sesimizi kısmak istiyor” şeklinde açıklama yaptı.
Rama’nın Savunması
Bununla birlikte, Başbakan Edi Rama, yasak kararını şiddet, zorbalık ve suç içeriklerinden gençleri korumak amacıyla aldığını savundu.