İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4896 %0.02
36,5996 %0.01
3.448.391 %0.985
3.064,36 0,36
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA Çin'in uzay istasyonundaki taykonot ekibi Dünya'ya döndü

Çin'in uzay istasyonundaki taykonot ekibi Dünya'ya döndü

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı, Şıncou-18 uzay kapsülünün Gobi Çölü'nde başarıyla iniş yaptığını duyurdu. Taykonotlar Yı Guangfu, Li Cong ve Li Guangsu'nun sağlık durumları iyi. Yı Guangfu, uzayda toplamda 374 gün kalarak en uzun süre kalan taykonot unvanını elinde bulunduruyor.

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA), Şıncou-18 uzay kapsülünün taykonotlar Yı Guangfu, Li Cong ve Li Guangsu ile birlikte Gobi Çölü'ndeki Dongfıng sahasına başarılı bir iniş gerçekleştirdiğini açıkladı. Kapsül, Dünya yörüngesinde 192 gün geçirdi ve taykonotların sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

Yı Guangfu, daha önce Şıncou-13 görevine de katılmış ve iki uzay görevinde toplam 374 gün kalarak uzayda en fazla süre geçiren taykonot olma unvanını elde etmiştir. Şıncou-18 misyonu, 25 Nisan'da uzaya gönderilen ve Tiengong Uzay İstasyonu'na ulaşan yedinci taykonot grubu olmuştur. Ayrıca, ekip Şıncou-19 mekiği ile 30 Ekim'de istasyona gönderilen yeni taykonot ekibiyle devir teslim yapmıştır.

Çin'in Uzay İstasyonu: Tiengong

Çin, ABD'nin uzay araştırmalarındaki işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle kendi uzay istasyonunu kurma kararı almıştır. Tiengong (Gök Sarayı) İstasyonu, bir çekirdek modül ve iki laboratuvar modülünden oluşmakta ve bir uzay teleskobunun eklenmesi planlanmaktadır. İstasyon, Rusya'nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu'nu model alarak inşa edilmiştir.

İstasyonun ana parçası olan Tienhı (Göksel Uyum) çekirdek modülü 29 Nisan 2021'de, ilk laboratuvar modülü Vıntien (Gökleri Aramak) 24 Temmuz 2022'de, ikinci laboratuvar modülü Mıngtien (Gökleri Düşlemek) ise 31 Ekim 2022'de fırlatılmıştır. Tiengong, laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle birlikte T biçimli ana iskeletinin kurulumu tamamlanarak "uygulama ve geliştirme aşamasına" geçmiştir. Ayrıca, Şüntien (Gökleri Dolaşmak) adı verilen uzay teleskobunun da istasyona eklenmesi planlanmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *