İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA Dünya'nın bugüne ulaşabilen en eski şarabı

Dünya'nın bugüne ulaşabilen en eski şarabı

Dünya’nın en eski şarap şişesi bulundu ve içindeki şarabın hala içilebilir durumda olduğu iddia ediliyor. İşin ilginci, bu şarabın tam 1.700 yıl önce üretilmiş olması.

Dünya’nın bugüne dek ulaşan en eski şarabı, 1867’de bir Roma mezarında bulunmuş olan Römische Wein von Speyer. Speyer şarabının yıllara meydan okumasını sağlayan şey, tıpa olarak mantar yerine mum kullanılmış olması. Eğer mantar kullanılmış olsaydı, tıpa çoktan çürüyecek ve şişenin içindeki şarap uçup gidecekti.

1.700 yıllık olduğu tespit edilen bu şarabın alkollü içecek olma özelliğini bu kadar zaman içinde kaybedip kaybetmediği bilinmiyor, zira şimdiye kadar kimse bu şişeyi açmaya cesaret edebilmiş değil.

Şarabın depolanmasından sorumlu departman başkanı Ludger Tekampe yaptığı açıklamada, “Şaraba hava girerse ne olacağı belli değil” dedi. Tekampe'ye göre, şişenin inanılmaz eski olmasına rağmen “İçeriği dikkate değer ölçüde sabit görünüyor.

Şişenin içeriğini korumak için kalın bir zeytinyağı tabakası burada açıkça işe yaramış gibi görünüyor. Bu da görünüşe göre şişedeki sıvının büyük bir bölümünü oluşturuyor. 1,5 litrelik şişenin yunus şekilli tutaçları bulunuyor ve 325 yılına tarihleniyor. Şişe, bir Roma mezarının içinde, birçok kırık şarap şişesinin arasında bulunmuştu.

Profesör Monkia Christmann, “Mikro-biyolojik olarak muhtemelen bozulmamış olmalı” diyor ve ekliyor: “Ancak bu, tadının iyi olacağı anlamına gelmiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *