ABD, Katar ve Mısır’dan arabulucular perşembe günü öğleden sonra Katar’ın başkentinde bir İsrail heyetiyle bir araya geldi ve görüşmelerin ertesi gün de devam etmesi bekleniyor. Hamas görüşmelere doğrudan katılmıyor, bu da görüşmelerdeki ilerleme beklentisinin düşük olmasına neden oluyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu daha önce ateşkes görüşmelerini sabote etmekle suçlanıyordu ancak müzakere ekibine, Doha’ya uçmadan önce geniş yetkiler verdi.
Hamas görüşmelerin arifesinde yaptığı açıklamada, müzakerelerin İsrail’in “zaman kazanmasına” müsaade vermek yerine Biden planının uygulanmasına odaklanması gerektiği de dahil olmak üzere taleplerini yineledi.
Hamas ve İsrail, geçen ay Joe Biden tarafından mayıs ayında kamuoyuna açıklanan üç aşamalı planı uygulama konusunda prensipte anlaşmış olsa da her iki taraf da o zamandan beri “değişiklikler” ve “açıklamalar” talep ederek görüşmeleri çıkmaza sokmuştu.
Üzerinde anlaşılamayan konular arasında İsrail askerlerinin Gazze-Mısır sınırında kalmaya devam etmesi, rehinelerin serbest bırakılma sırası ve sivillerin güney Gazze’den kuzey Gazze’ye dönmesi yer alıyor.
Bugün de devam edecek
Perşembe günü geç saatlerde ABD’li bir yetkili görüşmelerin ilk gününün “yapıcı” geçtiğini söylerken, Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü görüşmelerin bugün de devam edeceğini doğruladı.
Hizbullah’ın üst düzey bir komutanının ve Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin 31 Temmuz’da arka arkaya öldürülmesinin ardından görüşmelerin yeniden başlatılması her zamankinden daha hayatî görülüyor. Beyrut ve Tahran’daki cinayetler, Gazze’deki savaşı bölge çapında bir çatışmaya dönüştürme tehdidi yaratıyor. Gazze’de sağlanacak bir ateşkesin Orta Doğu’da tansiyonu düşüreceği ve İran ile Hizbullah’ı misilleme eylemlerinden caydıracağı umuluyor.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, perşembe günü CNN’e verdiği mülakatta görüşmelerin “umut verici bir başlangıç” ile başladığını ancak iki taraf arasında büyük uçurumlar olduğu için hemen bir anlaşmaya varılmasının mümkün olmadığını söyledi.
ABD, geçtiğimiz iki hafta boyunca İsrail’i İran’dan ve onun Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen’deki müttefik milis ağından gelebilecek olası saldırılara karşı korumak için bölgeye savaş gemileri, denizaltılar ve savaş uçakları konuşlandırdı.
Gazze’ye saldırılar sürüyor
Doha’da görüşmeler devam ederken, İsrail ordusu Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde kara operasyonunu sürdürdü ve yerel halk topçu ve hava saldırılarının yanı sıra Refah’ta bombalamalar olduğunu bildirdi.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in hava saldırılarında son 24 saat içinde 40 şahsın öldüğünü ve 10 aydır süren çatışmalarda ölü sayısının 40 bin 5’e yükseldiğini açıkladı.
Yerel yetkililer sivil ve militan kayıpları arasında ayrım yapmazken, ölenlerin yüzde 70’inin kadın ve çocuk olduğu düşünülüyor.
Bu rakam Gazze’nin 2,3 milyonluk nüfusunun neredeyse yüzde 2’sini temsil ediyor ve Gazze savaşını 21. yüzyılın bugüne kadarki en ölümcül savaşlarından biri haline getiriyor.