İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4667 %-0.05
36,5241 %-0.22
3.501.531 %2.297
3.071,15 0,58
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA Lübnan, bankalardaki döviz mevduatına el koydu!

Lübnan, bankalardaki döviz mevduatına el koydu!

Lübnan'da kriz! Bankacılık sektöründeki döviz mevduatının %75‘i yerli paraya çevrilecek ve mevduat sahiplerine ödemeler 15 yılda tamamlanacak.

Dünya Bankası, Lübnan krizini dünya tarihinin en büyük bunalımlarından biri olarak nitelendirdi.

Reuters haberlerine göre, Lübnan’da hükümet, döviz krizinden çıkış planı olarak %93 devalüasyon (neredeyse kur 2 katına çıkacak) yapmak suretiyle bankacılık sektöründeki 104 milyar dolar tutarında döviz mevduatın %75‘ini yerli paraya çevrilecek ve mevduat sahiplerine ödemeler 15 yılda tamamlanacak.

Yetkililer, planın sisteme vereceği zararı 69 milyar dolar olarak öngörüyor.

Dünya Bankası, Lübnan krizini dünya tarihinin en büyük bunalımlarından biri olarak nitelendirdi.

Mevduat sahipleri, Ekim 2019’dan bu yana ABD doları hesaplarından büyük ölçüde donduruldu ve bu süre zarfında Lübnan poundu değerinin %90’ından fazlasını kaybetti.

Lübnan, krizden çıkış yolunu belirlemenin tek yolu olarak görülen bir IMF kurtarma paketini üzere görüşmelere geçen hafta başladı.


1850’den beri yaşanan üç büyük krizden biri
Dünya bankasının ekonomik izleme raporuna göre Lübnan, ekonomi tarihinin en ciddi krizlerinden biriyle karşı karşıya. 2019’dan beri %58,1 daralma yaşayan ülke ekonomisinde, Lübnan lirasının dolara karşı değer kaybı kasım itibariyle %221’e ulaştı. Bu durumun sonucu olarak Lübnan’ın ulusal parası Haziran 2021’de içeride %173 değer kaybetti.
Krizin arka planı
 Dünya Bankası’nın incelemelerine göre, birçok mezhebin bir arada yaşadığı Lübnan’daki elit kesim, yönetimi devraldığında kayırmacılığı ve rüşveti yaygınlaştı. Ülkenin kaynaklarının sömürülmesiyse sosyal huzursuzluğu ve uzun dönem istikrarı üzerinde tehdit oluşturdu . Yine bu yüzden, fırsatı olan nitelikli iş gücünün ülke dışına çıktığı gözlemlendi. Dünya Bankası, raporunda en acil kamu hizmetlerinin bile aksadığını öne sürdü. Sosyal bunalım 2020 yılında yaşanan Beyrut Limanı’nın patlaması sonucu artarak halk hareketine dönüşürken Hassan Diab hükümeti, eylemler sonucu istifa etti. Dünya Bankası raporunda belirtildiğine göre yeni hükümet de yolsuzluk ve rüşvet olaylarına karşı eski hükümetten farklı bir tutum sergilemedi. Lübnan ekonomisine olumlu katkıları sınırlı olan Saad Hariri hükümeti de 15 Temmuz 2021’de istifa etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *