İstanbul
Hafif yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9262 %0.02
37,4910 %0.16
96.736,60 %-1.1
3.312,17 0,23
Ara
Muhalif. DÜNYA Türkiye-Mısır ilişkilerini nasıl bir gelecek bekliyor?

Türkiye-Mısır ilişkilerini nasıl bir gelecek bekliyor?

TBMM’nin, Mısır ve Libya ile dostluk grupları kurma girişimini değerlendiren Rus uzman Sotnikov, Ankara-Kahire ve Ankara-Trablus ilişkilerini genel olarak iyi bir geleceğin beklediğini belirtti.

Okunma Süresi: 2 dk

AK Parti’nin, Mısır ve Libya ile dostluk gruplarının kurulmasına ilişkin Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi verdi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, dostluk gruplarının, parlamenter diplomasinin en önemli ayağı olarak birçok alanda ortak girişimlerin hayata geçirilmesine katkıda bulunacağını söyledi.

Daha önce Ankara ve Kahire, 7 yılı aşkın bir süre devam eden “soğuma” döneminin ardından, iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden başlatma yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Rusya Bilimler Akademisi Şarkiya Enstitüsü’nün kıdemli araştırma görevlisi Doç. Vladimir Sotnikov, Sputnik’e yaptığı açıklamada, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Türkiye-Mısır ve Türkiye-Libya ilişkilerini genel olarak iyi bir gelecek beklediğini düşünüyorum. Türkiye, Doğu Akdeniz’de deniz alanlarının sınırlandırılması ile ilgili Libya ile 2019’da emsali olmayan bir anlaşma imzaladı. Mısır yönünde de temasların kurulması anlamında bazı ilerlemeler gözlemleniyor. Anladığım kadarıyla Kahire, Ankara’nın ilişkileri normalleştirme girişimlerine hoşgörüyle yaklaşıyor. Özellikle Kahire, Libya politikası kapsamında, Ankara’nın desteğini arıyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi bir asker ve görünüşe bakılırsa Türkiye ile yakınlaşma olasılığını, Libya askeri stratejisi açısından değerlendiriyor. Bilindiği gibi özellikle Libya’nın batısında Türkiye’nin askeri ve politik etkisi oldukça büyük”.

Ankara ve Kahire’deki genel eğilimler dikkate alındığında, parlamenter diplomasinin de çok iyi geleceğe sahip olduğu tahmininde bulunabileceğini söyleyen Sotnikov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk parlamentosunda kurulmakta olan Mısır ve Libya ile dostluk gruplarının yapacak çok iş olduğunu düşünüyorum. Mısır ve Libya parlamentolarından da Türklerin attığına benzer adımlar beklenebilir. Ama bana öyle geliyor ki, tüm bunlar son derece ihtiyatlı ve aşamalı olacak ve bir dizi faktöre bağlı olacak. Acele adımlar olmayacak. Her şey dikkatlice hesaplanacak, çünkü Mısırlılar, Türkiye ile ilişkileri iyileştirelim derken Körfez’in Arap monarşileri ve diğer bölgesel ve küresel ortaklarla var olan ve işleyen ilişkilere zarar gelmesini istemez”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *