İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA Z Kuşağı Kovid Kuşağı’na dönüşüyor: Gençler politize mi oluyor?

Z Kuşağı Kovid Kuşağı’na dönüşüyor: Gençler politize mi oluyor?

Pandemi yüzünden dünya genelinde eğitimde kayıplar ve üniversitelerdeki kaotik durumla boğuşan gençler, gelecekte belirsizlik kaygısı yaşıyor. Bu durumun da onların bazılarını politize etmeye itiyor. Yani Kovid-19, gençleri siyasallaştırıyor, daha fazla düşünmeye sevk ediyor. İşte ayrıntıları…

Pandemi, geçen yıldan bu güne herkesi çok zorladı. Özellikle de gençleri. Bazı gençler bu durumdan o kadar etkilendi ki, yaygın olarak Kovid Kuşağı olarak sınıflandırıldılar. 

Indipented Türkçe’den Qais Hussain, söz konusu durumla ilgili bir yazı kaleme aldı. Eğitimde kayıpları, sınav fiyaskosunu, üniversitelerdeki kaotik durumu (aile bütçesi ve akıl sağlığı üzerindeki etkisiyle birlikte) yaşadıklarını ve şimdi daha birçok belirsizliğin bulunduğu ifade edilen yazıda, “Geleceğimizin ta kendisi tehlikede” ifadesine yer verildi. Makalede şu görüşler dile getirildi:

“Bu nedenle, salgının toplumun belirli kesimlerini orantısız bir şekilde etkilediğine tanıklık ettikten sonra (siyahi, Asyalı ve etnik azınlıklara mensup bireyler Kovid-19 nedeniyle daha çok ölüyor, bu da sağlık eşitsizliklerini, barınma koşullarını, mesleklerdeki eşitsizliği ve yapısal ırkçılığı vurguluyor) bir değişim yaratmaya kararlı olduğumuza şaşmamalı. 
Bunun nedeni Kovid-19'un gençleri dolaylı yollardan olduğu kadar aynı zamanda doğrudan siyasallaştırmasıdır. Bizi daha çok düşünmeye sevk etti. Artık statükoyu ne istiyoruz ne de onu kabullenmeye hazırız.

Z KUŞAĞI’NIN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Düşüncelerim (ve eyleme geçmeye kesin karar vermem) ilk Siyahilerin Hayatı Önemlidir (Black Lives Matter - BLM) protestolarıyla aynı zamana denk geldi. George Floyd'un yasadışı bir şekilde ve barbarca öldürülmesi dünya genelinde ırksal önyargıların altını çizdi.

İklim krizi ve LGBTQ + hakları gibi konular haklı olarak Z Kuşağı'nın dikkatini çekti fakat BLM benim kuşağımı toplumdaki yapısal ve sistematik ırkçılığa ve siyahlara karşı polis şiddeti hakkında bilgi edinmeye de teşvik etti. Gençleri barışçıl protestoya teşvik etti ve bazı arkadaşlarımın hareketi onaylamaması gerçeğine karşın beni protestoda bulunmaya itti.

İkincisi, hükümetin geçen yıl sınavları notlandırmak için kullandığı ve binlerce öğrencinin hayatını mahveden hatalı algoritma sistemiydi. Hayatımda ilk kez 20'den fazla akranıma, seçim bölgemdeki parlamentere yazdım, televizyonda konuştum ve hatta bunun hakkında yazdım.

YORKSHİRE ÖZERKLİĞİ İÇİN MÜCADELE İSTEĞİ

Batı Yorkshire'da, Shipley'de bulunan topluluğumuz ülkede Kovid-19'dan en kötü etkilenen alanlardan birinin kalbinde yer alıyor ve bizim için çok zor oldu. Araştırmalar, Kuzey ve Batı Midlands'deki gençlerin gençlik hizmetlerinde "ciddi kesintilerden" orantısız bir şekilde etkilendiğini gösteriyor. Pandemi, bende Yorkshire'ın özerkliği için mücadele etme isteği bile yarattı.
Örneğin, izne çıkartılan kuzeyli işçilere ücretlerinin sadece yüzde 67'si verilirken, şu anda tüm ülkede bu oran yüzde 80. Pandemi ayrıca birçok adaletsizliği ve eşitsizliği de ortaya çıkardı; NHS'in (Birleşik Krallık sağlık sistemi -ed.n.) çalışma şeklinden ekonomik adaletsizliklere kadar. Bize Birleşik Krallık'ın dürüst ve güvenilir olduğu öğretildi fakat daha sonra hükümet Tory (Muhafazakar Parti -ed.n.) bağlantıları da dahil olmak üzere özel şirketlere 17 milyar sterlinden (yaklaşık 177 milyar TL) fazla sözleşme verdi. Hükümetin acizliği ve ahbap çavuş ilişkileri (böyle görünüyor) beni çok öfkelendirdi.

GENÇLER POLİTİK KAYITSIZLIKLA SUÇLANIYOR

Gençler genellikle politik olarak “kayıtsız” olmakla suçlanıyor fakat bunun neden böyle olduğuna bakmamız gerekiyor. Sorun kayıtsızlığın kendisi değil, ona yol açan şey. Gençler arasında (veya aslında herhangi bir kişide) kayıtsızlık, sistemin çok karmaşık hale gelmesinin bir sonucudur. İnsanlar artık onu anlamıyor, hayal kırıklığına uğruyor ve ondan kaçınıyor.
Politik okuryazarlığın artırılması bana ve Z Kuşağı'ndaki diğerlerine politikanın ne olduğu, toplumumuzun nasıl çalıştığı ve oy vermenin neden muteber ve önemli olduğu konusunda daha net bir anlayış sağlayacaktır.

NESLİMİN İÇİNDE ATEŞ YAKTI

Malala Yuzufzay'dan Greta Thunberg'e kadar gençler dünyada her zaman olumlu ve muazzam değişiklikler yapma gücüne sahip olmuştur. Fakat Kovid-19 (hem de tam zamanında) neslimin içinde ateş yaktı.

Akranlarımın şimdi değişim yaratmak için nasıl harekete geçtiğini görmek hem büyüleyici hem de ilham verici; mücadele etmek bile her şeyi, hatta diğer nesiller için anlamsız veya ilgisiz olarak algılanan, eski neslin bizi hayal kırıklığına uğrattığı şeyleri bile değiştirmeye duyulan bir istekliliktir.

Bizler akıl almaz bir şekilde politikanın daha çok içindeyiz (ve inkar edilemeyiz) bu yüzden politikacılar hazırlıklı olmak zorunda.

Qais Hüseyin 16 yaşında bir GCSE öğrencisi ve Birleşik Krallık'ta Shipley, Batı Yorkshire'da İşçi Partisi gençlik görevlisidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *