Filoloji Nedir?
Fransızca bir kelime olan filoloji kelimesi dil bilimi anlamına gelmektedir. Bir dilin kökenini ve tarihte nerelere kullanıldığı veya ilk olarak nerede ortaya çıktığı gibi ayrıntıları inceleyen bir bilim dalıdır. Filoloji sayesinde geçmiş eserlerin hakkında bilgi edinmek mümkün olduğu gibi kaybolmuş dilleri ve tarihlerini öğrenmek de mümkün olmaktadır. Filoloji insanlar arası iletişimi sağlayan dillerin ilk olarak nasıl ortaya çıktığını dillere ait lehçe ve kelime yapısını ve kullanılan harflerin yapısını da incelemektedir.
Filoloji Neyi İnceler?
Filoloji bir dilin yapısını ve kökenini inceleyen ve dil bilimi olarak kabul edilmektedir. Filoloji dilin yapısını ve içerisinde var olan sesleri de incelemektedir. Filoloji bilimi ile uğraşan kişilere filolog denilmektedir. Filologlar geçmiş tarihi eserler ile ortaya çıkan dilleri ve dillerin barındırdığı harf ve kelime yapısını anlayarak çözümlemeye çalışmaktadır. Böylelikle tarihi bir eserin hangi dönemde yapıldığı ve hangi uygarlığa ait olduğu ve ne anlatılmak istendiği gibi soruların yanıtlarını filoloji bilimi ile öğrenmek mümkündür.
Diller insanın var olduğu dönemden bu yana gelmiş geçmiş tüm uygarlıklar hakkında bilgi edinmeyi ve toplumların uğraşılarını bıraktıkları eserler ile ortaya çıkarmakta ve yazılı eserlerin hakkındaki araştırmalara da yardımcı olmaktadır. Filoloji sayesinde bir dilin söz varlığını öğrenerek hangi dillerle etkileşim içinde olduğundan başlamak üzere tüm dil incelemelerini tamamıyla konu edinmektedir.
Filoloji Ne Bilimidir?
Filoloji bir dil bilimi olmaktadır. Dil bilimi ise dilin nasıl ortaya çıkmasından ele alarak dilin ilk olarak kimler tarafından kullanıldığını ve yapısını hangi diller arasında olduğunu incelemektedir. Bir bilim olarak filoloji kesin veriler ve araştırmalar sonucunda dil hakkında kesin veriler ile değerlendirme ve ölçme yapmaktadır.
Filoloji özellikle geçmişte kaybolmuş diller ile de araştırmalar yaparak bu dillerin anlamlarını ve harflerini açıklayarak yeni ortaya çıkan antik eserler üzerinde ne ifade edildiğini anlaşılmasına olanak sağlamaktadır.
Filoloji bilimi tarih bilimi ile iç içe bir bilim dalı olarak da kabul edilmektedir. Bunun nedeni ise dil üzerinde yapılan araştırmalarda geçmiş kaynaklardan da yararlanmasıdır.
Aynı zamanda filoloji bilimi sosyoloji biliminden de faydalanmaktadır. Dilin hangi toplumda ortaya çıktığından dilin hangi toplumla beraber yaşanan göçlerle karma dillerin oluşmasına kadar toplumları da inceleyerek veriler elde etmektedir.