Bloomberg HT'nin derlediği habere göre, uluslararası yatırımcılar, Borsa İstanbul'daki tedbirler konusunda farklı yaklaşımlar sergiliyor. Piccoli, “Artık bir piyasa yok. Siyasi hedefleri ve normallik görüntüsü sağlamak için her türlü adımı kullanan yerel otoritelerin sonsuz müdahaleleri var” derken; Medley Global Advisors’dan Nick Stadtmiller da hükümetin sürekli müdahale ile borsayı yüksek tutmasının zor olacağı görüşünü aktardı.
“Borsa çöküşünü önlemek için müdahale etmeye devam etmek zorunda kalacak”
Stadtmiller, “Yetkililer, tüketici algısı ve harcamalarına zarar verecek borsa çöküşünü önlemek için müdahale etmeye devam etmek zorunda kalacak” dedi.
Bank Julius Baer Hisse Stratejisti Nenad Dinic ise, piyasadaki düzensizlik ve oynaklığa karşı atılan adımları haklı olarak değerlendirdi. Dinic, “İstenmeyen bir müdahale politikası riskini çok az görüyoruz” diye konuştu.
Mobius Capital Partners Fon Yöneticisi Carlos Hardenberg de, “Bu gibi geçici tedbirleri başka ülkelerde de gördük. Ancak tabii ki yetkililer piyasadan uzak durmalı çünkü bu genel olarak güven kaybına yol açar” değerlendirmesini yaptı.
Mobius: Ters etki yaratabilir
Ünlü yatırımcı Mark Mobius, Türkiye’de depremin ardından beş işlem günü kapalı kaldıktan sonra yeniden işleme açılan hisse senetlerini destekleme çabalarının, “ters” etki yaratabileceğini söylemişti. Türkiye'ye olan yatırım ilgisiyle de bilinen ünlü yatırımcı Mobius, depremin yarattığı kayıpları telafi etmek için sermaye piyasalarına yönelik getirilen tedbirlerin piyasada ters etki yaratabileceği uyarısında bulunmuştu..
Mobius, şunları söylemişti:
“Hükümetin, felaketin piyasa üzerindeki etkisini sınırlama arzusunu anlayabiliyoruz. Bununla birlikte, bu tür müdahaleler çoğu zaman amaçlananın tersi bir etkiye sahip olur” demişti. Türk hisse senetleri için uzun vadeli pozitif görüşünü koruyan Mobius, “Aracı kurumlar tabii ki piyasa hareketliliği isterler ve bu nedenle ciro yaratmak için haberlere abartılı tepkiler verebilirler. Bizler ise kısa vadeli haberler ile piyasa hareketlerine tepki vermeyen, uzun vadeli görüntüyü dikkate alan, uzun vadeli yatırımcılarız.”
Deprem sonrası yeniden açılan borsada alınan kararlar arasında Türkiye Varlık Fonu’nun Fiyat İstikrarı Fonu aracılığıyla borsada oynaklığın yüksek olduğu dönemlerde hisse alımı gerçekleştirebileceğine yönelik karar, BES’te devlet katkısı portföyünde fonların borsa payının yüzde 10’dan yüzde 30’a çıkarılması, hisse geri alımlarında stopajın sıfırlanması ve Genel Kurul kararı zorunluluğunun kaldırılması en çok dikkat çekenleri olmuştu.