İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EKONOMİ Kanun teklifi Meclis’te: 2015 yılı öncesi GSS borçlarının silineceği belirtiliyor

Kanun teklifi Meclis’te: 2015 yılı öncesi GSS borçlarının silineceği belirtiliyor

Sosyal güvenlik düzenlemesinin ayrıntıları netleşti. AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarının silineceğini açıkladı. Meclis’e sunulan 28 maddelik teklife göre, 1 Ocak 2015 öncesine ait GSS borçlarının tamamı silinecek. Düzenlemeden yaklaşık 400 bin kişi faydalanacak. Ayrıca, işverene yeniden yüzde 4’lük bir sigorta prim desteği verilecek.

GSS borçları faizleriyle siliniyor Sosyal güvenlik düzenlemesinin ayrıntıları belli oldu. Meclis’e sunulan 28 maddelik teklife göre, 1 Ocak 2015 öncesine ait GSS borçlarının tamamı siliniyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, sosyal güvenlik düzenlemelerini içeren teklifin ayrıntılarını açıkladı. Bugün Meclis’e sunulan 28 maddelik teklifteki önemli başlıklar şöyle:

GSS borçları faizleriyle birlikte siliniyor

Genel Sağlık Sigortası borçları düzenleniyor. Daha önceki yapılandırma kanunlarından yararlanamayan ya da yararlanmalarına karşın 1 Ocak 2015 öncesine zorunlu sağlık sigortası prim borçlarının tamamı siliniyor. Düzenlemeyle sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaşacak.

İşverene prim desteği geliyor

İşverene sunulan prim desteği vergi paketiyle birlikte kaldırılmıştı. Prim desteği yeniden getiriliyor. İşverene daha önce prim desteği yüzde 5 olarak veriliyordu. Bu düzenlemeyle işveren yeniden yüzde 4’lük bir sigorta prim desteği verilecek. İmalat sektöründe prim desteği farklı uygulanacak. İmalat sektöründe çalışanlar için bu destek 2025 ve 2026’da yüzde 5 indirim olarak düzenleniyor. 

Engelli vatandaşların emekliliği

Engelli vatandaşların emekliliği yeniden düzenleniyor. Ekim 2008’den önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi sağlanıyor.

Ahilik sandığı düzenlemesinin yürürlük tarihinin 1 Ocak 2028 tarihine ertelenmesi öngörülüyor.

Kişisel verilerin korunmasına yönelik önemli bir düzenleme bu paketin içinde yer alıyor.   

İlaç temini kolaylaşacak

Yurt dışından temin edilen tıbbi ürün istisnasına açıklık getirilerek temin kanallarının artması ile hastaların ilaca erişimi kolaylaşacak, hayati önemi haiz ilaçlara erişiminde sıkıntı yaşanmayacak ve hastaların ilaç fiyat farkları ödemesi gibi sebeplerden doğabilecek hasta mağduriyetlerinin önüne geçilecek.

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının mesai dışında aile hekimlerince sunulması, yabancılara sunulan birinci basamak sağlık hizmetlerinin ücretlendirilmesi ile özel amaçlı raporların daha düşük bedelle aile hekimlerince düzenlenmesi; bahsi geçen tüm ücretlerin döner sermayeye aktarılacak. Aile hekimliğince verilen bazı raporlar (ehliyet raporu gibi) ücretli hale gelecek. Sevk almadan ikinci üçüncü basamağa gidenlerden katkı payı alınması, aile hekimliğinden sevk alınması halinde yarısı kadar pay alınması öngörülüyor. Hastanelere yığılmanın engellenmesi hedefleniyor.

İş göremezlik ödenekleri

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı sonrası eşitlik ilkesi gözetilerek geçici iş göremezlik ödenekleri hesabında son 12 aylık sürenin dikkate alınması ve son 12 ayda 180 günden az hizmeti olanların geçici iş göremezlik ödeneklerine ilişkin üst sınırın korunması düzenleniyor.

Ne olmuştu?

Sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar için 1 Ocak 2012’den beri Genel Sağlık Sigortası uygulanıyor.

Sisteme borcu olan vatandaşların 1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı sona erecek.

Türkiye’de 9 milyondan fazla kişi Genel Sağlık Sigortası kapsamında bulunuyor.

Herhangi bir işte çalışmayan, emekli olmayan veya eşi, anne babası üzerinden bakılmakla yükümlü olmayanlar Genel Sağlık Sigortalı olmak zorunda

Brüt asgari ücretin yüzde üçüne karşılık gelen tutarda aylık prim ödemeleri gerekiyor. 2024 yılı için bu tutar 600 lira olarak belirlenmişti.

Ödeme gücünün bulunmadığını beyan eden kişiler ise, gelir testi yaptırarak sağlık hizmetlerini ücretsiz alabiliyor.

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Kararı ile borçluların sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları 31 Aralık 2024’e uzatılmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *