İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,8609 %0.2
37,2521 %-0.26
101.663,23 %-3.122
3.228,24 0,39
Ara
Muhalif. EKONOMİ Kuru meyve ihracatında 'liderliği' kayısı aldı

Kuru meyve ihracatında 'liderliği' kayısı aldı

Türkiye'nin ihraç ettiği geleneksel tarım ürünlerinden kuru kayısı, kuru meyve ihracatında geçen sezona oranla yüzde 33 artış sağladı

Okunma Süresi: 2 dk

Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin kuru kayısıda dış satımı, 2021-22 sezonunun başladığı 1 Ağustos 2021'den bu yana bir önceki sezona kıyasla yüzde 33 artarak 229 milyon dolardan 306 milyon dolara yükseldi.

Aynı dönemde yıllardır kuru meyve ihracatında lider olan kuru üzümdeki ihracat ise bir önceki sezona göre yüzde 2,6 artarak 283 milyon dolardan 290 milyon dolara çıktı.

Kuru kayısıda en fazla ihracat 45,1 milyon dolarla ABD'ye yapıldı. Bu ülkeyi 28,1 milyon dolarla Fransa ve 25 milyon dolarla Almanya izledi. Kuru kayısı yakaladığı yüzde 33'lük artışla Türkiye'nin kuru meyve ihracatında kuru üzümün önüne geçerek liderliği aldı.

"Kayısıda talep söz konusu"
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, kuru meyve ihracatında çekirdeksiz kuru üzümün liderliğine alıştıklarını ancak bu sezon kayısının "kuru meyvenin ağabeyi olarak" gördükleri üzümün baskınlığını kırdığını söyledi.

Kuru kayısı ihracatında ciddi bir talep olduğunu dile getiren Celep, "Bu yıl özellikle kayısı ayağında ciddi bir talep söz konusu oldu. Biz bu talebin sürdürülebilir olmasını arzu ediyoruz. Çünkü ürünün bilinirliği sürdürülebilirliği getiriyor. Bu bir kriter. Bu kriterin altını, fiyat, kalite, ülke imajı, servis, güvenilirlikle ve insan sağlığına uygun oluşuyla destekleyebiliyoruz." dedi.

Kayısı ihracatındaki yüzde 33'lük artışta, yurt dışında çoğalan talebin yanı sıra fiyatların da etkili olduğunu belirten Celep, kayısı ihracatında kilogram başına oluşan fiyatın 4,5 dolara kadar yükseldiğini kaydetti.

Kuru üzümde ihracatın arzu ettikleri gibi olmaması nedeniyle kayısının kuru meyve ihracatında öne geçtiğini aktaran Celep, "Bana göre bu üzümün başarısızlığı, kayısının da başarısı değil. Erik fiyatları 7-8 dolarlarda. Bizim 306 milyon dolarlık kayısı ihracatımızın ortalaması, kilogram başına 5 dolar bile değil. Yani bunu başarı olarak sayamayız. Fiyattaki istikrarsızlığı anlatmak için söylüyorum. Ben istikrarlı olması için fiyatın 'düz gitmesini' öneriyorum tüm ürünler için. Bunu öneriyorum ki son tüketici fiyatı bilmesi lazım." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *