İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EKONOMİ Türkiye'deki emeklilerin zorlu yaşam koşulları

Türkiye'deki emeklilerin zorlu yaşam koşulları

Türkiye'deki emekliler, giderek eriyen alım güçleri ve ekonomik zorluklar nedeniyle temel yaşam standartlarını sürdürmekte güçlük çekiyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi tarafından yürütülen yeni bir araştırma, emeklilerin yüzde 99'unun ülkenin ekonomik koşullarından memnun olmadığını ve kişisel bakımdan yeme içmeye kadar birçok alanda kesinti yaptığını gösterdi.

Eriyen gelirler ve kesinti yapılan harcamalar

Prof. Dr. Süphan Nasır liderliğindeki çalışmada, emeklilerin tüketim tercihleri ve bütçe planlamaları ele alındı. Araştırmada emeklilerin, yüzde 70'inin genel olarak hayatından memnun olmadığı, yüzde 84'ünün sağlık sisteminden ve yüzde 98'inin demokrasinin işleyişinden duyduğu memnuniyetsizlik öne çıktı. Enflasyonun yüksek oranları, özellikle gıda, ulaşım ve giyim gibi temel harcamalarda emeklileri zorlamaya devam ediyor.

İndirim avcılığı ve sosyal hayattan uzaklaşma

BirGün'ün haberine göre, araştırmaya katılan emeklilerin yüzde 67'si indirimler için farklı marketleri gezmek, yüzde 55'i ürünleri almak için indirimleri beklemek zorunda kaldığını belirtiyor. Yeme içme, giyim ve sosyal etkinliklerde kesintiler yapılması, emeklilerin sosyal hayatları üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Araştırmaya göre, emeklilerin yüzde 90'ı biletli etkinliklere hiç katılamıyor ya da çok nadiren katılabiliyor.

"Aktif yaşlanma imkânı sağlanmalı"

Prof. Dr. Süphan Nasır, emekliler için aktif yaşlanma politikalarının geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu politikaların emeklilerin hayat kalitesini artıracak ve sosyal hayata katılımlarını teşvik edecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Nasır, emeklilik ücretlerinin de emeklilerin aktif bir yaşam sürdürebilmelerini destekleyecek düzeyde olması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *