İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4690 %-0.06
36,5214 %-0.22
3.518.876 %3.201
3.069,86 0,54
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EKONOMİ Zeytinyağında ihracat tamamen serbest bırakıldı

Zeytinyağında ihracat tamamen serbest bırakıldı

Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında getirilen kısıtlama Ticaret Bakanlığı'nın talimatıyla kaldırıldı.

Zeytinyağında düşük rekolte, pandeminin yarattığı belirsizlik ve diğer küresel nedenlerle geçtiğimiz Mart ayında alınan kısıtlama kararına, "zeytin çiftçisi zarar görür, zeytinyağı ihracatında pazar kaybolur" gerekçeleriyle bir çok sektör temsilcisi tepki göstermişti.

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat "O dönemde feveran eden diğer sektör temsilcilerinin aksine, rekolte eksikliği dikkatte alındığında fiyatlarda bir düşüş beklenmediğini ve çiftçi açısından bir zararı olmayacağını anlatıp paniği önledik ve çiftçinin elinden ucuza ürününü kapmaya çalışanların oyununu bozduk. Yasağın tamamen kaldırılmasına rağmen hiç sesi çıkmayan bu sektör temsilcilerinin suskun tavrını ise manidar buluyoruz" diye konuştu.

Bu örnekte olduğu gibi hem zeytinyağında hemde diğer tarım ürünlerinde zaman zaman spekülatörlerin devreye girdiğini söyleyen Alhat, çiftçileri koruyormuş gibi söylemlerle aslında korkutarak ürünlerini ucuza sattırmaya çalışanlara karşı çiftçileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Aynı spekülatörlerin bazen "Dahili İşleme Rejimi (DİR) açılıyor" diyerek bazen "Afrin'den yağ gelecek" diyerek ve en son örnekte olduğu gibi "İhracat yasaklanacak" diyerek çiftçiyi korkutup panikleterek ürününü elinden ucuza çıkarmasına neden olduğunu belirten Alhat sözlerine şöyle devam etti:

"Devlet, ihtiyaç olduğunda yasak koyabilir ya da dışarıdan ürün getirebilir. Bu tedbirleri devlet çiftçiye kötülük olsun diye değil hem üreticinin hem tüketicinin hemde katma değerli ihracatların sürdürülebilirliği için yapar. Fakat bu süreci ne yazık ki Ticaret Bakanlığı iyi yönetemedi. Kamuoyunu sağlıklı bilgilendirmedi. Kısıtlamanın çerçevesini net belirlemeden ve Resmi Gazete’de yayımlamadan bir ihracatçı birliğine uygulatmaya kalktığı için pek çok ticari mağduriyet ve bazı haksız kazançlara uygun ortam oluştu. Umarız ilgili kurumlar bu süreçte yaşananlardan gerekli dersleri almıştır. Çiftçilerimiz de bu süreçten umarız ki dersler çıkarmıştır. Artık bundan sonra kendi kişisel çıkarları için çiftçileri öne sürmeye kalkacaklara karşı uyanık olacaklardır"

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *