İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GEÇMİŞİN GÖLGESİ Hristiyan aleminin bayramı: Noel 25 Aralık'ta kutlanıyor

Hristiyan aleminin bayramı: Noel 25 Aralık'ta kutlanıyor

Hristiyanlar, 25 Aralık'ta Noel Bayramı'nı kutluyor. Noel Baba figürünün kökeni ve bu özel günün kutlanma tarihleriyle ilgili ilginç bilgiler...

Noel Bayramı, İsa Peygamber'in doğumu olarak kabul edilen 25 Aralık günü kutlanmaktadır. Bu gün, aynı zamanda Doğuş Bayramı ya da Milat Yortusu olarak da bilinir. Hristiyanlar için kutsal kabul edilen bu gün, farklı kiliselerde farklı tarihlerde kutlanır. Örneğin, Ermeni Ortodoks Kilisesi 6 Ocak'ta Noel’i kutlamaktadır.

Noel, bu yıl 25 Aralık'ta yarın kutlanacak olup, kiliselerde ayinler ise bu akşam yapılacaktır. Birçok ülkede Noel, resmi tatil olarak kabul edilmiştir. Bunun yanı sıra, Hindistan ve Malezya gibi Hristiyan nüfusun çoğunluğu oluşturmadığı ülkelerde de 25 Aralık resmi tatil olarak kutlanmaktadır.

Bu yıl Hanuka Bayramı da Noel'le aynı tarihte!

Bu yılki bayram, 1900 yılından bu yana beşinci kez Noel'e denk geliyor. Menoradaki (çok kollu şamdan) ilk mum bu yıl 25 Aralık Çarşamba günü akşamı yakılacak. 

Hanuka, Yahudiliğin 'ışık festivali'dir. Sekiz gece boyunca Yahudiler, aileleriyle ve arkadaşlarıyla bir araya gelerek menorada her gece bir ek mum yakarlar.

İbranice'de Hanuka, "yeniden adama" anlamına gelir ve bu bayram, M.Ö. 2. yüzyılda, "Makkabi" olarak bilinen bir grup muhalif Yahudi'nin Yunan Selevkos İmparatorluğu'na karşı ayaklanıp, Kutsal Tapınağı kurtarması sonrasında kutlanılmaya başlanmıştır.

Makkabi kelimesinin, Aramicede "çekiç" anlamına geldiği görüşünün yanı sıra, kutsal kitap Tevrat'ın ikinci kitabı olan Exodus'ta (15: 11) "Kutsallar arasında senin gibisi var mıdır Tanrım?" (Mi kamoha ba'elim Yhwh) ayetinin baş harflerinin kısaltılmış hali olduğuna da inanılır.

Kutsal Tapınak kurtarıldıktan sonra mabedin içinde, Selevkoslardan kalma putların çıkarıldığı, Makkabilerin tapınakta buldukları, sadece bir gün yanacaklarını düşündükleri saf yağın sekiz gün boyunca yandığı söylenir.

Noel süslemeleri 16. yüzyılda Almanya’da başlamış ve zamanla Avrupa'ya yayılmıştır. Çam ağaçları süslenerek ve sokaklar ışıklandırılarak Noel ruhu yaratılır. Aileler Noel öğle yemeği için bir araya gelir, geleneksel olarak hindi ve sebze gibi yemekler sunulur.

Noel ile Yılbaşı arasındaki fark ise, Noel'in dini bir kutlama olmasıdır. Noel, İsa Peygamber’in doğumunu anarken, Yılbaşı sadece bir yılın bitip diğerinin başlaması ile ilgilidir. Yılbaşı 31 Aralık gecesi kutlanır.

Noel Baba ise, bu özel günde çocukların hediye isteklerine karşılık veren, hayali bir figürdür. Efsaneye göre, Noel Baba Kuzey Kutbu'nda yaşar ve geyikler ile kızakla evlere gider. Ancak bu figürün ilham kaynağı, Antalya'nın Demre ilçesinde yaşamış olan Aziz Nicholas'tır. Aziz Nicholas, 4. yüzyılda yoksullara gizlice hediyeler veren bir din adamıydı. Bugünkü Noel Baba figürünün popülerleşmesi ise 1930’lu yıllarda bir içecek firmasının reklamları ile olmuştur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *