İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4896 %0.02
36,5996 %0.01
3.448.391 %0.985
3.064,36 0,36
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GEÇMİŞİN GÖLGESİ Sokak köpekleri özgürce dolaşmalı mı? İtlaf mı edilmeli?

Sokak köpekleri özgürce dolaşmalı mı? İtlaf mı edilmeli?

Sokak köpekleri; kimilerine göre sokakta rahatça dolaşmalı, kimilerine göre itlaf edilmeli. Peki konunun mantıklı çözümü nedir? Bu tartışma sürerken Türkiye Cumhuriyeti'nin konuyla ilgili olarak 1932 yılında yayınladığı bir genelgeye ulaştık. Bugün bile kesin bir çözüm getirilemezken 90 yıl önce böyle bir konunun detaylıca düşünülmesi dikkatleri çekiyor.

Sokak köpekleri konusu şu anda en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Ancak halen net bir çözüme kavuşturulmuş değil. Şikayet edilen sokak köpekleri barınaklara götürülüyor. Bu da olaya kesin bir çözüm değil. Barınak şartları hayvanlar için oldukça yetersiz, ve duruma sadece şikayet üzerine el konulmuş oluyor. Bu tartışmalar gündemdeyken Türkiye Cumhuriyeti'nin daha yeni kurulmuş dönemlerinde yayınlanan bir genelge dikkat çekti. Bundan tam 90 yıl önce probleme çok etkili bir çözüm geliştirilmiş. Çözümün doğruluğu ayrı bir tartışma konusu fakat oldukça komplike olduğu da görülüyor.

Genelge köpek sahiplerine yükümlülükler getirirken halk sağlığını da baz alıyor. İçerisinde ise gayet modern önlem kararları bulunuyor.

Genelgenin içeriği şu şekilde:

yapılacak mücadelede şu esaslar takip edilecektir:
1 — sahipsiz olan bütün köpekler itlaf edilecektir.
2 — şehir ve kasabalar dahilinde beslenen sahipli köpekler; hiç bir suretle başı boş olarak mahalle aralarında, çarşı ve pazarda dolaştırılmıyacaktır. dolaştırmak istiyenler hayvanın ısırmasına mahal bırakmamak üzre ağız ve burnuna birer maske takmıya mecbur tutulacaklardır. bu hususun şehir ve kasabalar dahilinde belediyeler tarafından neşir ve ilânı ile şiddetli murakabe edilmesi ve muhalif hareket edenler hakkında belediyece ceza tatbik edilmesi icabeder.
3 — maskesiz görülecek köpeklerin itlaf edileceği de halka tefhim edilecek ve bunu müteakip maskesiz dolaştığı görülen köpekler itlaf edilecektir.
4 — köylerde bulunan sahipli köpekler gündüzleri bir mahalde bağlı olarak bulundurulacak ve ancak geceleri bekçilik işini görebilmeleri için serbest bırakılacaklardır. bu mecburiyet koy ihtiyar heyeti vasıtasile bütün köylülere tamim edilecek ve mecburiyete riayet etmiyenlerin köpekleri itlaf edilecektir.

köpeklerin itlafında kullanılacak zehir masrafı şehir ve kasabalar belediyelerine aittir. banunla beraber zaruret his edilecek olursa ve makamı vilâyetçe lüzum gösterilirse vekâletımizce sari hastalıklar tahsisatından muavenette bulunulacaktır. mahallince münasip görülen yerlerde başı boş köpeklerin kurşunla itlafı daha amelî olur. tamim muhteviyatının dikkatle takıp ve tatbiki esbabının temini ve vilâyet dahilinde bu hususta yapılan icraat hakkında vekâlete peyderpey malûmat verilmesi ehemmiyetle rica olunur.

Genelgenin Resmi Gazete'de yer alan orjinal kopyalarını incelemek için tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *