Küçük farkların yarattığı büyük etki özellikle profesyonel sporlarda ön plana çıkan bir konu. Kahraman olmak ya da unutulmak arasındaki çizginin, yerine göre saliselik ya da milimetrik farklarla belirlendiği, bir iki santimlik ofsaytların teknik direktörlerin kariyerlerini sonlandırdığı bir dünyada yaşıyoruz. Üç sayı isabet oranı %40 olan bir NBA oyuncusu, %38 ile atan bir diğerine göre milyonlarca dolar fazla kazanabiliyor.
Seçim barajının sadece 3.25 olduğu ve birbirinden ideolojik ve ekonomik yaklaşım olarak pek de fark bulunmayan çok sayıda partinin yarıştığı İsrail’de yapılacak seçimler, tıpkı sporda olduğu gibi, milimetrik farkların çok şey değiştireceği bir yarış niteliğinde. Birkaç yüz oy her şeyi değiştirebilir.
Aslında son 4 yılda 5. kez yapılacak bu seçimin arkasında da bir milimetrik fark var. 2019 yılında yapılan seçimlerde Neftali Bennett’in “Yeni Sağ” Partisi sadece 1400 oy farkla baraja takılmış ve Netanyahu’ya istikrarlı bir sağ hükümet kurma şansını kaybettirmişti. O gün bu gündür İsrail’de kalıcı bir hükümet kurulamadı.
* * *
1 Kasım seçimleri öncesi İsrail’de yoğun bir tartışma ortamı var. Ekonomik kriz, kimlikler, dinsel aidiyet, kadın hakları, İsrailli Arap toplumu ile ilişkiler, Filistin sorunu ve güvenlik, özellikle de Rusya -İran ilişkileri boyutuyla Ukrayna’daki kriz bu seçimin ana konuları gibi görünüyor. Ama aslında tartışma tek bir kişiye odaklanmış durumda. İki ayrı dönemde yaklaşık 15 yıl başbakanlık yapan Netanyahu tekrar iş başına gelmeli mi?
İsrail toplumunun bir kısmındaki Netanyahu karşıtlığı öyle bir noktada ki, birbiriyle çok az ortak noktası olan 8 ayrı parti, sırf onun skandallarla dolu son dönemi bitsin diye bir araya geldi ve ciddi tavizler vererek bu koalisyonu sürdürmeye çalıştı. Tabi sadece 1 yıl dayanabildiler.
Son anketler Netanyahu ile onun karşıtları arasında nefes nefese bir yarış olduğunu gösteriyor. Ama önemli bir fark var. Netanyahu blokundaki partiler baraj sıkıntısı yaşamıyorken, muhalefette sınırda görülen çok sayıda isim var. İşin ilginci çoğu, özellikle sol partiler, birbirlerinden oy çalmak için ciddi manevralar yapıyor.