İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,5014 %0.06
36,6793 %0.24
3.533.750 %2.973
3.076,93 0,08
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM ABD, Almanya ve Fransa dahil 10 ülkenin büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

ABD, Almanya ve Fransa dahil 10 ülkenin büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

ABD, Almanya ve Fransa dahil 10 ülkenin büyükelçileri, Osman Kavala'ya ilişkin açıklamaları nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Türkiye Büyükelçiliği, internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden Osman Kavala'nın serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu. ABD Büyükelçiliğinin yayımladığı söz konusu çağrıda Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçiliklerinin ortak bir "kanısı" olduğu belirtilmişti.

Söz konusu çağrı sebebiyle ABD, Almanya ve Fransa dahil 10 ülkenin büyükelçileri Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

AK Partili birçok isim tepki gösterdi

AK Partili birçok isim sosyal medya hesapları üzerinden büyükelçiliklerin çağrısına tepki gösterdi.

Soylu: Büyükelçilerin tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu:

"Büyükelçilerin yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez." ifadelerini kullandı. Soylu'nun paylaşımı şöyle: "Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, hukuk devletidir. Büyükelçilerin yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez.Tavsiye ve telkininiz, hukuk ve demokrasi anlayışınıza gölge düşürmektedir."

Şentop: İşinize bakın

TBMM Başkanı Mustafa Şentop:

"Türkiye'de "devam eden dava" hakkında, TBMM'de soru sormak ve görüşme yapmak bile anayasa tarafından yasaklanmışken, mahkemenin nasıl karar vereceğini söylemek başka ülkelerin büyükelçilerinin hakkı değildir; büyük bir haddini bilmezliktir. İşinize bakın."

Gül: Hiçbir büyükelçinin haddi değildir

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül:

"Diplomatlar, kabul edildikleri devletin hukukuna saygıyla mükelleftir. Anayasamıza göre mahkemelerimize tavsiye ve telkinde bulunmak hiçbir büyükelçinin haddi değildir. Hukukun üstünlüğüne gölge düşüren şey de bu had ve hudut bilmezliktir."

Çelik: En güçlü şekilde reddediyoruz

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik:

"Ülkemizde görev yapan diplomatların Türk yargısını etkilemeye yönelik beyanatları kabul edilemez.

Türkiye Cumhuriyeti egemen bir hukuk devletidir ve Türk yargısı bağımsızdır.

Ülkemizde görev yapan diplomatların kendi ülkeleri ile ülkemiz arasındaki ilişkilere katkı yapmalarından memnuniyet duyuyoruz. Buna karşın ülkemizin egemenliği konusundaki yanlış beyanatlarını en güçlü şekilde reddediyoruz.

Tüm diplomatik makamların ülkemizin egemenliğine, Türk yargısının bağımsızlığına saygı duymaları ve içişlerimize müdahaleden kaçınmaları zorunludur. Aksi bir tutum, diplomasiyle bağdaşmayan bir sorumsuzluktur."

Ne olmuştu?

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Türkiye Büyükelçiliği, sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden Osman Kavala için "çağrıda" bulunmuştu. Söz konusu çağrıda, Osman Kavala'nın tutuklanmasının üzerinden 4 yıl geçtiğinin ve davanın farklı dosyalarla birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla Türk yargı sisteminin hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerinin "gölgelendiği" öne sürülmüştü.

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri'nin ortak bir "kanısı" olduğu belirtilen çağrıda, Kavala'nın serbest bırakılması istenmişti.

ABD Büyükelçiliğinin "çağrısı" şöyle: "Osman Kavala’nın Dört Yıldır Tutuklu Bulunmasına İlişkin Açıklama Osman Kavala’nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir. Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *