İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4690 %-0.06
36,5214 %-0.22
3.518.876 %3.201
3.069,86 0,54
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Ali Babacan'dan "Osman Kavala ve Tezkere" değerlendirmesi

Ali Babacan'dan "Osman Kavala ve Tezkere" değerlendirmesi

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, tutuklu iş insanı Osman Kavala için "Soros artığı" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın George Soros ile en az 2-3 kez görüştüğünü öne sürdü. 

Babacan, "Sayın Erdoğan’ın, Soros’la en az 2-3 defa yüz yüze görüşmüşlüğü var. En az bir tanesinde ben vardım. Bu görüşmelerin teması, Türkiye’ye yatırım, daha çok finansman getirmesiyle ilgili. Bundan sonra iktidarın, Sayın Erdoğan’ın tutumunda bir tutarlılık aramayın. O gün işine öyle geliyordu, bugün işine böyle geliyor" dedi.

Ali Babacan, katıldığı bir televizyon programında gündemi değerlendirdi. 

Babacan, Osman Kavala ile ilgili dava dosyasının DEVA Partisi hukuk ekibi tarafından incelendiğini ve delile dayanan bir suç unsuruna rastlanmadığını belirtti. 

Babacan, şunları söyledi: 

“Parlamenter sistemle ilgili detaylarda mutabakat sağlanırsa, bu mutabakat seçimden önce netleşirse, geçiş süreciyle alakalı net bir tablo ortaya çıkarsa parlamenter sistemle ilgili anayasa oylamasının altı ay içinde yapılabileceğini düşünüyoruz. Bugünden anayasa değişikliğiyle ilgili tam bir mutabakat olursa, bu konuda mutabık kalan partilerin seçimden sonra anayasayı değiştirebileceği Meclis aritmetiği yakalanırsa en fazla altı aydır. Bizim tercihimiz, seçimlerden önce mümkün olduğunca detaylı bir şekilde hem parlamenter sistem üzerinde hem de geçiş süreci ve yol haritası üzerinde mutabık kalmaktır.

"Madem parlamenter sistem iyi bir şey, acele edeceğiz"

Madem parlamenter sistem iyi bir şey, acele edeceğiz. Niye ayağımızı sürüyelim, niye iki üç yıl bekleyelim? İki üç yıl beklemek ne demek? "Hazır güç elimize geçmişken başkanlık sisteminin yetkilerini kullanalım" demek, bu olmaz. "Madem başkanlık sistemi hızlı restorasyon için gerekli, o zaman hiç vazgeçmeyelim. Madem böyle hızlı karar alıyor ülke, o zaman hiç parlamenter sisteme geçmeyelim." Bu, tutarlı bir yaklaşım değil.

"Sayın Erdoğan’ın, Soros'la en az 2-3 defa yüz yüze görüşmüşlüğü var"

Sayın Erdoğan’ın, Soros’la en az 2-3 defa yüz yüze görüşmüşlüğü var. En az bir tanesinde ben vardım. Bu görüşmelerin teması, Türkiye’ye yatırım, daha çok finansman getirmesiyle ilgili. Bundan sonra iktidarın, Sayın Erdoğan’ın tutumunda bir tutarlılık aramayın. O gün işine öyle geliyordu, bugün işine böyle geliyor.

"Osman Kavala'yla ilgili konu, bir hukuk garabeti"

Osman Kavala’yla ilgili konu, bir hukuk garabeti. Hukuk ekibimiz, dosyaları çok detaylı inceledi. Ulaşılan dosyalarda bizim arkadaşlarımızın gördüğü, delile dayanan bir suç unsuru yok. Bunu hem kendi Anayasa Mahkememiz hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tespit etmiş durumda. Burada şahsi bir inatlaşma var. Sayın Erdoğan, bir kişi üzerinden bütün iş dünyasına, düşünürlerimize, sivil toplumumuza bir mesaj veriyor: ‘Bak kardeşim, benim canım sıkılırsa insanı içeriye attırırım ve kim ne derse desin çıkartmam.’ Bir kişi üzerinden sisteme bir bakıma korku salıyor.

"Tezkereler zor kararlardır, her türlü vebali olur"

Tezkereler zor kararlardır, her türlü vebali olur. İkilemler arasında karar verirsiniz. Biz bu konuya analitik yaklaştık. "Evet’ten ve "Hayır"dan yana görüşler vardı, "Çekimser kalalım" diyenlerin sayısı "evet" ya da "hayır" diyenlerden daha fazlaydı. "Evet"i savunan arkadaşlarımız ne diyordu? "Hayır sonucunun çıkmasının göç ve terör tehdidi olmak üzere Türkiye’nin ulusal güvenliği ve çıkarlarıyla ilgili ciddi riskleri var" diyordu. "Hayır" diyenler ne diyordu? "Niye iki yıllık?" Genel seçimlerin de ötesine sarkan bir yetki alıyor. Dış politika meselelerinde Sayın Erdoğan, iç siyasette kendi çıkarı neyse o çizgiyi izledi. Koskoca ülkenin dış güvenliğinin, dış politikasının içeride şahsi iktidar bekası için kullanılma ihtimali bizi ürkütüyor."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *