İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4588 %-0.06
36,5388 %-0.14
3.521.964 %3.474
3.054,31 0,03
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Atatürk'ün sözüne barış mesajı değil diyen Sırrı Süreyya Önder’e, Sinan Meydan’dan madde madde cevap

Atatürk'ün sözüne barış mesajı değil diyen Sırrı Süreyya Önder’e, Sinan Meydan’dan madde madde cevap

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikte, davetli olduğu oturumda konuşan HDP'li Sırrı Süreyya Önder, Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözünün barış mesajı vermediğini belirtmişti. Tarihçi Sinan Meydan, Önder’in çok şeyi karıştırdığını ve bazı şeyleri de çarpıttığını belirterek Atatürk’ün sözünün anlamını maddeler halinde açıkladı.

Tarihçi ve köşe yazarı Sinan Meydan paylaşımına, “Söze "tarihçi değilim" diye başlayan Sırrı Süreyya Önder çok şeyi karıştırmış, bazı şeyleri de çarpıtmış.” ifadelerini kullanarak başladı.

Sıralayacağı maddelerde nelerin yer alacağını ise, “Yeni başlayanlar için İzmir İktisat Kongresi, Atatürk'ün yurtta barış dünyada barış sözünün anlamı, Atatürk'ün Ortadoğu politikaları ve Atatürk'ün millet tanımı.” diyerek açıkladı.

Meydan maddeleri şöyle sıraladı:

1. Atatürk, kapitülasyonları kaldırmaya yanaşmayan Batıya ekonomik bağımsızlığa kararlı olduklarını, kapitülasyonları kabul etmediklerini göstermek için Lozan  kesintiye uğradığında İzmir İktisat Kongresini topladı. Kongre sonrası Lozan'a devam edildi ve kapitülasyonlar kaldırıldı.

2. Yani İzmir İktisat Kongresi, Batıya karşı taviz veya teslimiyet değil tam tersine Lozan görüşmelerinde kapitülasyonları kaldırmaya yanaşmayan emperyalist, kapitalist Batıya karşı siyasi ve ekonomik bağımsızlık manifestosudur. Sonunda Lozan'da kapitülasyonlar kaldırılmıştır.

3.İzmir İktisat Kongresi düzenlenirken Misakı Milli'den taviz verilmemiş, Musul henüz kaybedilmemişti. Türkiye, istekleri reddedilince Lozan'da masadan kalkmıştı. Musul'dan vazgeçilmiş değildi. Türkiye Lozan'ın ikinci döneminde Musul ısrarını sürdürünce konu Lozan sonrasına bırakıldı.

4. Atatürk'ün, "Ortadoğu ile ilgilenmediği" iddiası da eski bayat bir iddia. İzmir İktisat Kongresi sırasında Musul sorunu gündemdeydi ve Atatürk Irak'la yakından ilgiliydi. Atatürk 1937'de İslam ülkeleri ile Sadabat Paktı'nı kurmuştu. Hatay nedeniyle gözü kulağı Suriye'deydi.

5. Atatürk, "Başlangıçtaki biz tavrını teke indirgedi" söylemi de klasik bir çarpıtma. Atatürk başından beri vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü için mücadele etti. Biz derken farklı milletleri değil, din ve ırk farkı gözetmeksizin tüm unsurları ile Türk Milletini kastediyordu.

6. "Yurtta sulh cihanda sulh sözü" zorunlu olmadıkça savaş bir cinayettir yaklaşımının doğal sonucudur. Atatürk'ün haksız savaşı yoktu, "öldüreceğiz diyenlere karşı ölmeyeceğiz" diyerek savaşmıştı. Ölmeden önce cağının en büyük barış kuşağını kurmuş, Nobel'e aday gösterilmişti.

7. Yeni başlayanlar için;

📌Atatürk'e göre barışın ön koşulu tam bağımsızlık

📌Yurtta barış dünyada barışın gerçek anlamı ve uygulamaları

📌Atatürk'ün barış paktları ve oluşturduğu büyük barış kuşağı 

📌Atatürk'ün 7 maddelik dünya barışını koruma formülü

8."Kendi yağıyla kavrulma" söylemi doğru. İzmir İktisat Kongresi toplanırken Türkiye yangın yeri gibiydi. Halkın %80'i köylerde yaşıyor, %70 hasta,%10'u bile okur-yazar değildi, ülke borçlu, her şey dışarıdan alınıyordu. Atatürk bu enkazı, tam bağımsız, çağdaş devlet kurarak kaldırdı.

9. "Kendi yağıyla kavrulmak" dünyadan kopmak da değildi. Atatürk tüm ülkelerle diplomatik ilişki kurmuş, birçok ülkeyle dostluk antlaşması yapmış, Sovyet dostluğu, Türk-Yunan dostluğu,1932'de MC'ye üyelik, 1934 Balkan Antantı, 1937 Sadabat Paktı ile yeni Türkiye'yi dünyaya açmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *