İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Az miktarda içki içmek, kalp hastalarını koruyabilir

Az miktarda içki içmek, kalp hastalarını koruyabilir

"Çalışma, genel nüfus için değil kardiyovasküler rahatsızlık geçirmiş kişiler için geçerli"

Yeni bir araştırmaya göre kalp hastalığından mustarip kişilerin az miktarda içki içmesi; kalp krizi, felç ve anjina (daralmış arterler nedeniyle kalp ağrısı) riskini azaltmasını sağlayabilir.

Birleşik Krallık'taki University College London'dan araştırmacıların liderliğinde yürütülen çalışmada halihazırda kalp krizi, felç veya anjina geçirmiş 14 binden fazla kişinin sağlık durumu 20 yıl kadar takip edildi.

Ayrıca bu analize ek olarak 48 bin kişiyi kapsayan 12 araştırmanın sonuçları da gözden geçirildi.

Araştırmacılara göre bu, içki ve kardiyovasküler rahatsızlıklar arasındaki ilişkinin incelendiği en kapsamlı çalışma niteliğinde.

Washington Üniversitesi'nden araştırmacı Emmanuela Gakidou, "Çalışma, genel nüfus değil kardiyovasküler rahatsızlık geçirmiş kişiler için geçerli" diye açıkladı.

Araştırmaya dahil olmayan ve onu dışarıdan bir göz olarak yorumlayan Gakidou, "Kalp krizi geçirdikten sonra içmeye devam ederseniz, tüketimi düşük tuttuğunuz sürece, o kadar da kötü olmaz. Buldukları şey işte bu" ifadelerini kullandı.

Çalışmada hiç içki içmeyen kişilerle her hafta en fazla 105 gram (bir şişe şaraba veya orta kuvvette 6 biraya eşdeğer) içki tüketen kişiler karşılaştırıldı. 

Bu kişilerin hepsi daha önce kalbiyle ilgili sorun yaşamıştı. Ancak ikinci gruptakilerin yeni bir sorundan ya da erken ölümden daha fazla korunduğu ortaya çıktı.

Günde 6 ila 8 gram alkol (haftada 42 ila 56 gram) içkininse kardiyovasküler rahatsızlık riskini epey azalttığı ortaya kondu. Günde 8 gram içki içen kişilerin ikinci kez rahatsızlık geçirme riski yüzde 27 daha azdı.

Öte yandan bundan biraz daha az (günde sadece 6 gram) içen katılımcılarda fayda neredeyse iki katına çıkıyordu. Bu kişilerin başka bir kalp krizi, felç veya anjina atağı geçirme riski yüzde 50 azalmıştı.

Bu içki miktarının ABD ölçütlerine göre yaklaşık yarım bardak bira veya şaraba denk geldiği tespit edildi.

Pazartesi günü hakemli bilimsel dergi BMC Medicine'de yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Chengyi Ding, "Bulgularımıza göre, kalp damar hastalığı olan kişilerin ek kalp krizi, felç veya anjina atağı geçirmesini önlemek için içkiyi bırakması gerekmeyebilir. Ancak haftalık miktarı azaltmayı düşünebilirler" diye konuştu.

Öte yandan Dr. Gakidou, içki içmenin siroz, tüberküloz ve kanser gibi hastalıkların görülme riskini ve sarhoşluğa bağlı kaza geçirme ihtimalini artırması nedeniyle bu bulguların herkes için geçerli olmayacağını vurguladı.

Gakidou, "Kanserseniz en güvenli içki seviyesi muhtemelen sıfırdır" dedi ve ekledi:

Ayrıca 40 yaşından küçükseniz en güvenli alkol seviyesi yine sıfırdır çünkü dünya genelinde birçok genç yetişkin içkiyle ilgili yaralanmalar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *