Muhalif. Özel
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomik kurtuluş savaşı olarak nitelendirdiği dönemin ilk değişikliği gerçekleşti. AK Parti hükümeti ile faiz politikaları anlamında sorun yaşayan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan görevinden istifa etti. Lütfü Elvan’ın yerine düşük faizi savunan bakan yardımcısı Nureddin Nebati getirildi.
Piyasaların da takip ettiği ve yaklaşık 2 haftadır beklenen bu görev değişikliği resmî gazetede sabaha karşı yayınlandı;
"Görevden affını isteyen ve görevden affı kabul edilen Lütfi Elvan'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Nureddin Nebati Anayasa'nın 104'üncü ve 106'ıncı maddeleri gereği atanmıştır."
Bu kritik görev değişikliğinin ardından sosyal medyada yeni bakan Nureddin Nebati’nin kim olduğu tartışılır hale geldi. Her yeni isimde görmeye alıştığımız gibi Bakan Bey’in bilgilerine ulaşmak için önce iddiaları aşmamız gerekiyor. O nedenle biz de şimdi iddialarla değil gerçek bilgilerle ilerleyelim.
Siyaset Bilimi uzmanı olan Nebati, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. Nebati, yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Uluslararası İlişkiler alanında yaptı. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında doktora unvanı aldı. Nebati, AK Parti MYK Üyesi olarak AK Parti Genel Merkez Mali ve İdari İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 24-25-26. Dönemlerde milletvekili seçildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin siyasi kariyerinde en dikkat çeken detay 2020’de sosyal medyadan istifasını duyuran Berat Albayrak’ın göreve getirdiği 3 yardımcısından biri olması ve Albayrak’ın istifası ardından koltukta kalan tek kişi olması. Hakkındaki iddialar o dönem de gündeme gelmiş ve kendisinin neden bakan yardımcılığı görevinde kaldığı tartışılmıştı.
Hükümete yakın kaynaklar bugünkü ekonomik şartlar için Cumhurbaşkanının politikalarıyla uzlaşamayan Eski Bakan Lütfü Elvan’ın sorumluğuna dikkat çekiyor. Ancak biliyoruz ki ekonomideki gidişat, sık Merkez Bankası Başkanı değişimlerini ve Hazine ve Maliye Bakanlığında 4 yılda 3 bakan değişikliğini getirdi.
Kimin kiminle arası iyi, kime daha yakın spekülasyonları sürecektir. Ekonomi politikası iyi ya da kötüydü tartışmasına girmeden durum özetle şudur; Cumhurbaşkanının yol haritasına inanmayan bir bakan gitti, inanan bir başka isim geldi. Geçmişte ve günümüzde liderine inanmayan yöneticileri, üyeleri hatırlıyoruz elbet ama sağladıkları bir yararı bulmakta zorlanıyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da 20 yılı aşkın süredir böyle bir durumla karşılaşmadı ya da durum halka yansımadı.
Sonuçta kendi bakanını ikna edemeyen bir politika iş dünyasını ve halkı nasıl ikna edebilir ki?
Hükümetin ekonomi politikasına yani vatandaşın gördüğü haliyle “yüksek kur, düşük faiz, ucuz işgücü” ile ihracat hedeflerimize Nureddin Nebati’nin Bakanlığında ulaşmaya çalışacağız. Kabine inanınca vatandaş ikna olacak mı onu da hep birlikte göreceğiz.
Tüm bu süreç içerisinde Nureddin Nebati’nin Eski Bakan Berat Albayrak ile yakınlığı, politikalarının da benzer olacağını düşündürüyor. Ancak yeni göreve gelen bakanın Berat Albayrak’tan çok daha iyi bir performans sergilemesi ve onun döneminde yaşanan ekonomik daralmayı unutturması gerekiyor.
Bu yazıyı kaleme alırken Hazine Bakanlığında devir teslim töreni gerçekleşiyor. Bakan Nureddin Nebati’nin gerginlikten uzak kurduğu cümleler ve sergilediği pozitif tavır ekonomiye de yansır mı?
Tüm siyasi duruşlara ve bakış farklılıklarına rağmen, piyasalara güven vermesi, ülkemizin iç-dış itibarının güçlenmesi ve evlerde kaynayan tencerelerin dolu olması gerekiyor. Bunun için de yeni bakana çok iş düşüyor.
Kendisinin de devir teslimde dile getirdiği gibi “Bu millet doğru iş yapanın hep yanında olmuştur.”